Коронавірусна хвороба (COVID-19) – інфекційне захворювання, яке викликається вірусом  SARS-CoV-2.

Дата: 01.10.2024 13:38
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

Респіраторне захворювання, викликане новим коронавірусом SARS-CoV-2 поширений на всіх континентах окрім Антарктиди.

SARS-CoV-2 поширюється здебільшого  повітряно-крапельним шляхом, зокрема через кашель і чхання, а також торкання поверхонь, забруднених вірусом. Частинки, що містять вірус можна вдихнути або вони можуть осісти в носі та роті або в очах.

Клінічні особливості перебігу SARS-CoV-2 можуть відрізнятися в залежності від ступеня тяжкості, проте може бути безсимптомний перебіг хвороби. Серед поширених симптомів SARS-CoV-2 виділяють: лихоманку, кашель, загальну слабкість або стомлюваність, зміну або втрату смаку чи запаху, біль у горлі, головний біль, м’язові болі діарею.

Найважчі випадки можуть призвести до задишки внаслідок пневмонії та гострого респіраторного дистрес-синдрому, а також до інших ускладнень, які потенційно можуть призвести до смерті.

Ризик для мандрівників залежить від:

1.Місця подорожі: рівень поширення SARS-CoV-2 може суттєво відрізнятися в залежності від країни чи регіону.

2.Рівня вакцинації: у регіонах з високим рівнем вакцинації ризик інфекції може бути нижчим. Також важливо враховувати, чи є у вас особиста вакцинація і чи отримали ви бустерні дози.

3.Останні варіанти вірусу: різні варіанти COVID-19 мають різний рівень передачі та тяжкість захворювання.

4.Тип транспорту і умови подорожі: Літаки, поїзди та автобуси можуть бути місцями з підвищеним ризиком через закриті простори і близькість до інших людей.

Найефективнішим способом профілактики COVID-19 є вакцинація.  Для отримання вакцини та консультації щодо її введення, необхідно звернутись перед поїздкою до вашого сімейного лікаря.

–  Уникайте тісного контакту з хворими людьми.

–  Дотримуйтесь правил особистої гігієни.

–  Уникайте  торкання очей,  носа та  рота.

–  Робіть  регулярне вологе прибирання приміщення.

–  Провітрюйте приміщення щонайменше двічі на день.

–  Маски для обличчя: слід розглянути можливість носіння маски для обличчя в місцях скупчення людей, де неможливе фізичне дистанціювання.

Подбайте про поліс медичного страхування перед подорожжю. У разі погіршення самопочуття, зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь