Рекомендації та профілактичні заходи для громадян та мандрівників щодо запобігання інфікування на Кір.

Дата: 30.09.2024 13:37
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Кір - інфекційна хвороба, яку спричинює вірус з роду Morbillivirus. Зараження відбувається через вдихання з повітря найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, які містять віруси, що потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини. Збудник потрапляє до організму через верхні дихальні шляхи або кон'юнктиви.

Вірус кору мало стійкий у довкіллі — він швидко інактивується під впливом сонячного світла, ультрафіолетових променів, при нагріванні до 50°C , під впливом дезінфекційних засобів. Але вірус кору залишається вірулентним в аерозолі протягом однієї години після потрапляння з організму хворого у довкілля. При кімнатній температурі зберігає активність до 1—2 діб, при низькій температурі — протягом кількох тижнів.

Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і за чотири дні після появи у неї висипу. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Ризик захворіти для невакцинованих подорожуючих є високим, оскільки 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа з високою ймовірністю захворіють, якщо вони не були щеплені.

 

Основним методом специфічної профілактики кору є вакцинація, яка в Україні є обов’язковою для дітей.

Вакцинація дітей для профілактики кору проводиться у віці 12 місяців. Друге щеплення - у віці 6 років. Дітям, що не були вакциновані за віком у 12 місяців та в 6 років, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Дитина має отримати дві дози з дотриманням між ними мінімального інтервалу введення.

У разі появи висипань самоізолюйтеся та за допомогою засобів зв’язку зверніться до сімейного лікаря.

Якщо Ви були у контакті з хворим на кір зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь