Безбар'єрність: Універсальний дизайн - створення світу, зручного для всіх

Дата: 26.03.2024 21:21
Кількість переглядів: 74

🦽 Людині з дитячим візочком або на кріслі колісному легше піднятися пандусом. Людина з протезом нижніх кінцівок, імовірніше, обере сходи.

Фото без опису

І коли ми проєктуємо простір з нуля, не можна віддати перевагу чомусь одному. Сходи обов’язково мають дублюватися пандусом і навпаки. Якщо це вхідна група, найкращий варіант – вхід у нуль.

Гнучкість у користуванні – один із базових принципів, на яких ґрунтується універсальний дизайн.

👉 Як спростити вже спроєктовані простори з урахуванням норм доступності, щоб світ став зручним для всіх. Як іще на етапі планування будівництва знайти ідеальні рішення, що не потребуватимуть адаптації чи розумних пристосувань. Саме про це йдеться в Альбомі безбар’єрних рішень, де викладена нова філософія створення дружнього міського середовища.

📍 Мандрівник із багажем на колесах буде вдячний, якщо на пішохідному переході не доведеться долати бордюри, адже про їхнє зведення до рівня дороги завчасно подбали. Це – яскравий приклад рівноправного використання простору.

📍 Стійка рецепції з різною висотою – зручне рішення і для дорослого, якому необхідно стоячи підписати папери, і для дитини, якій цікаво все бачити, і для людини на кріслі колісному, яка може комфортно спілкуватися з фахівцем.

📍 Сенсорні кнопки виклику ліфта не потребують докладання фізичних зусиль. А універсальні позначки зі стрілками дадуть змогу потрапити на верхній або нижній поверх кожній людині, незалежно від віку, досвіду чи знання мови.

📖 Розробляючи концепцію універсального дизайну, фахівці прагнули наблизитися до архітектурних рішень, які про доступність, безпечність та комфорт для більшості членів суспільства. А в найширшому сенсі – про бажання побудувати світ, у якому всі люди почуватимуться вдома.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь