Лікування туберкульозу. Маршрут пацієнта

Дата: 14.03.2024 10:10
Кількість переглядів: 176

Люди з туберкульозом можуть лікуватися в лікарні або вдома під наглядом лікаря — амбулаторно. Більшість лікується амбулаторно з першого дня хвороби. Це ефективно й безпечно для навколишніх, якщо так визначив лікар.

Фото без опису

☝️ Запідозрити туберкульоз можна за симптомами та/або за результатами радіологічного обстеження органів грудної клітки. У деяких випадках у пацієнта беруть мокротиння чи інші біологічні рідини для молекулярно-генетичного дослідження. Цей аналіз також визначає чутливість бактерій до антибіотиків, що допомагає підібрати ефективне лікування.

Якщо туберкульоз підтверджують, сімейний лікар за потреби направляє пацієнта на консультацію до лікаря-фтизіатра. Той призначає схему лікування та визначає необхідність у госпіталізації. Пацієнти, які потребують стаціонарного лікування, можуть отримати його в регіональних фтизіопульмонологічних закладах. Місць для лікування стаціонарних пацієнтів достатньо в усіх регіонах.

Пацієнтів, які не потребують стаціонарного лікування або вже закінчили його, зазвичай веде сімейний лікар, іноді фтизіатр. За потреби сімейний лікар консультується щодо свого пацієнта з фтизіатром.

👩‍⚕️Сімейний лікар супроводжує пацієнта протягом усього лікування:

✔️видає необхідні препарати, які медзаклад отримує від регіонального фтизіопульмонологічного закладу,

✔️призначає аналізи для відстеження прогресу в лікуванні та виявлення можливих побічних реакцій на терапію,

✔️за потреби надає психосоціальну підтримку.

В Україні діагностика та лікування туберкульозу є безоплатними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь