#ТиЯк: Українці стали більше довіряти психологам і психіатрам

Дата: 06.02.2024 10:46
Кількість переглядів: 105

Про це свідчать результати другої хвилі дослідження «Ментальне здоров’я та ставлення українців до психологічної допомоги під час війни». Його провела компанія Gradus Research у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Фото без опису

Перша хвиля опитування проводилася у вересні 2022 року. Друга – у жовтні 2023-го. Кількість респондентів в обох випадках становила по 2 тисячі осіб.

Так, у 2022 році психологам і психотерапевтам довіряли 26% опитаних, у 2023-му – 28%. Довіра до психіатрів зросла із 13% до 18%. Також українці стали частіше звертатися до фахівців безкоштовних гарячих ліній.

Крім того, з’ясувалося, що зросла доступність надавачів психологічних послуг на території місця проживання респондентів (із 50% до 58%).

Основними перепонами, через які українці не звертаються за психологічною допомогою, респонденти назвали:

– впевненість у тому, що самостійно зможуть впоратися з проблемами (29%);

– хибну думку про те, що їхні проблеми є недостатніми для звернення (29%).

Опитування також показало певний поступ у використанні позитивних стратегій боротьби зі стресом. Порівняно з 2022 роком, респонденти частіше вдаються до перегляду фільмів та серіалів, прослуховування музики, занять улюбленою справою чи хобі, проведення часу із близькими тощо.

Докладніше ознайомитися з результатами дослідження можна за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь