#Знаїмо: Корисний Календар. Грудень
Грудень. Фокус місяця: корінь селери, петрушка, хурма, груша, качанні капусти.
Зиму зустрічаймо із запасами коренеплодів, овочів та фруктів тривалого зберігання — буряка, коренів петрушки і селери, картоплі і моркви. Коренеплоди пасують до супів та салатів, а також можуть бути чудовою самостійною стравою. Груші і яблука у прохолодних приміщеннях зберігатимуть свіжість протягом кількох місяців. Крім того, їх можна сушити та використовувати в кулінарії в такому вигляді.
Важливу роль у раціоні в холодну пору року відіграють ферментовані продукти. На відміну від маринадів на основі цукру й оцту, це давній і корисний спосіб зберігання продуктів. Їх на холодний сезон починають заготовляти з середини літа і їдять до початку нового сезону.
Квашена капуста
Популярне сьогодні слово ферментація означає знайомий нам процес квашення. Українці здавна використовували цей метод приготування їжі, оскільки він дозволяє подовжити зберігання продуктів. Під час ферментації відбувається трансформація продукту: дріжджі і бактерії перетворюють вуглеводи, такі як крохмаль і цукор, на спирт та кислоти. Вони діють як природний консервант, саме тому квашені продукти чудово зберігаються і мають особливий терпкий і виразний смак. Ферментація сприяє росту корисних бактерій — пробіотиків. Ці речовини — найкращі друзі нашого мікробіому та органів травлення. Вони допомагають моделювати імунні зв’язки та запобігають росту різноманітних патогенів.
Петрушка
Петрушка — потужне джерело поживних речовин. Для того щоб максимально зберегти їх, вживайте петрушку в сирому вигляді: додавайте листочки в салати, супи та інші страви.
Хурма
В Китаї, на батьківщині цього яскравого фрукта, росте понад 100 його різновидів. У Східній Європі найбільше прижилися шарон, корольок та шоколадна хурма. Хоча ми звикли їсти хурму свіжою, це досить універсальний продукт: її можна сушити, використовувати у приготуванні м’ясних і овочевих страв, напоїв, желе, пудингів.
Одна середня хурма важить близько 170 грамів і містить половину денної норми вітаміну А, значну кількість марганцю, а також вітаміни С, Е, К, В6, В1, В2, калій, мідь, магній, фосфор та фолієву кислоту.
Груша
Соковита груша — один із найдавніших фруктів, відомих людству. Сьогодні у світі культивується близько 100 її видів.
Груші — чудове джерело калію й міді. Остання важлива для нашого імунітету, метаболізму холестерину й нервової функції, а калій сприяє скороченню м’язів і роботі серця. Також соковиті плоди містять фолієву кислоту та ніацин. Вони важливі для клітинної функції та вироблення енергії, а провітамін А, який теж є у грушах, підтримує здоров’я шкіри і сприяє загоєнню ран.
Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:
- різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
- фрукти та ягоди
- цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
- нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
- молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.
Пам’ятай, харчуйся тим – що робить тебе винахідливим та уважним.
#ЗнаЇмо
#ЗдороваЇжа
#СтаньСильним