З досвіду роботи з питань протидії та попередження домашнього насильства в Хорошівській громаді

Дата: 17.11.2023 13:55
Кількість переглядів: 155

Фото без опису

Проблема домашнього насильства існувала давно. Але вона замовчувалася, якби була забороненою. В суспільстві існують стереотипи, переконання. Вони надають перевагу чоловікам, виправдовують насильство (бє – значить любить; не треба виносити сміття з хати; іт.д.) .  

Відомо, що світ, на краще, змінюють активні, не байдужі люди. Наша активістка, депутатка районної ради – Надія Осадчук написала проект, відповідної тематики, та подала на конкурс.  З усіх областей України подано було 117 заявок. Відібрали 15, в тому числі Хорошівську громаду поряд з містами : Тернопіль, Ужгород, Черкаси, Старокостянтинів

І Хорошівська громада стала учасником проекту «Міста і громади, вільні від ДН»  Фонду ООН в галузі народонаселення UNFPA.

Було знайдено приміщення для Денного центру. Надійшла державна субвенція в розмірі 445 тис. грн на ремонт приміщення. Фонд UNFPA виділив 195 тис. грн на облаштування кімнат.

  Почали розбудовувати систему запобігання та протидії домашнього насильства ( ДН) та гендерно зумовленого насильства (ГЗН).    Керівництво громади демонструвало політичну волю та підтримувало в усьому.     

Було призначено координатора з питань здійснення заходів запобігання та протидії ДН – заступника селищного голови.   Він також очолив Координаційну раду (КР), до складу якої ввійшли працівники соціальних служб, освіти, охорони здоров’я, поліції, безоплатної правової допомоги, прокуратури.  Координаційна рада  працює системно та дієво.

Організовували  та проводили робочі зустрічі з працівниками суду, поліції, прокуратури при сприянні керівництва громади.

В старостатах створено робочі групи з реагування на випадки ДН. В усіх закладах освіти охорони здоровя, наказами керівників призначено відповідальних за даний напрямок роботи.     Завдячуючи Фонду всі члени КР, фахівці соціальних служб пройшли спеціалізоване навчання. Налагоджено взаємодію всіх зацікавлених  організацій.

  Фонд UNFPA  фінансує мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги, оплату праці 3-х фахівців з орендованим автомобілем.  Мобільна бригада активно працює, проводить тренінги, навчання людей. В 3-й кварталі звернулося 128 осіб, надано понад 900 різних послуг.  

Фонд фінансує оплату праці 3-х фахівців денного центру з кризовою кімнатою. А місцевий бюджет оплачує комунальні послуги.

Змінюється ставлення, до даної проблеми, фахівців різних служб, громадськості. Спочатку, дискусії, які проводилися були  не зручні   для багатьох. Люди стали обізнаними, знають куди можна звертатися та отримати допомогу. Проведено також анонімне анкетне опитування. Кількість звернень в поліцію збільшується ( 2-й квартал- 77,  3-й –105).

Інструменти , які допомагають, це - чуйність, людяність, бажання і готовність допомогти.  На засіданнях координаційної ради відповідні служби звітуються про роботу з попередження та протидії домашнього насильства та надання допомоги постраждалим.  Розроблено алгоритми взаємодії всіх причетних служб. Розроблено алгоритми реагування на випадки домашнього насильства для старост, освітян, медиків, поліції і т.д.

  Проводиться інформаційно- просвітницька робота. 

Проєкт  «Щасливі ті, хто щасливі в себе вдома»,  який написала Валентина Онофріюк, виграв грант. 

У рамках проєкту проведено :

-конкурс учнівських творів «Щастя моєї сім’ї» .

-  малюнків  «Світ без насильства»

відео «Ми проти насильства», та багато різних акцій.

 Було розроблено та проведено тренінги в трудових колективах, в школах, дитячих садочках для батьків  та учнів. Тренінгів було проведено понад 30. 

 Проведено фестиваль «Щасливі разом» (спортивно – ігрову програму, вікторини, конкурси, майстер-класи для сімей) . Мета: популяризація активного сімейного дозвілля, підтримання авторитету сімї. Адже гра це та ниточка яка звязує серця дорослих і дітей, допомагає звільнитися від комплексів, відчути радість спільного перебування. Для глядачів теж проводилися різні конкурси та майстер - класи.

  Була також проведено фотовиставку «Щаслива родина».

Дуже цікаво пройшов  вечір - чаювання для сімей: «Як добре, що ти в

мене є!»

На заході були присутні молоді сім’ї та сім’ї, які разом живуть в злагоді та любові 10 років, 15, 20,25, 30, 45, 50, 60 років. Родини ділилися секретами свого щасливого подружнього життя. Читали свої поезії, пісні.

Була фотозона, де можна було сфотографуватися на згадку.

Всі заходи висвітлювалися в місцевій газеті та в соцмережах.

 Повномаштабна агресія вплинула на роботу. В громаді зараз проживає 1097  ВПО, які потребують допомоги, особливо психологічної. 

Поранені військові приходять додому на реабілітацію. Те що вони там, на фронті, бачили і пережили теж вплинуло на психічний стан. Роботи добавилося.

Потрібно психологів навчити працювати з родинами військових.

Перспективи в роботі:  не зупинятися. Ще багато що потрібно зробити. Маленькими кроками ми йдемо до великої мети: формувати нульову толерантність населення до насильства.

У Хорошівській громаді є активна команда, яка змінює життя на краще, яка має бажання працювати на результат.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь