14 ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ

Дата: 14.11.2023 12:44
Кількість переглядів: 98

Фото без описуЦе день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдячуючи діяльності IDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об’єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення.

Ця проблема має багатовікову історію і своїм корінням сягає часів Авіценни (980 – 1037рр.). У доінсуліновую еру туберкульоз сприяв цукровому діабету (далі – ЦД) в 40 – 50% випадках і хворі вмирали через 1-2 роки. Після введення в практику інсуліну (1922 р.), а потім і протитуберкульозних препаратів (1944 – 1945 рр.) поєднання цих захворювань зменшилося та збільшилася тривалість життя хворих. В той же час розвиток туберкульозу легень на тлі ЦД спостерігається в 4 – 9 разів частіше, ніж у решти населення.

Актуальність проблеми зумовлена тим, що збільшується захворюваність на ЦД. Встановлено, що число хворих на ЦД подвоюється через кожні 15 років. Масові скринінгові обстеження показали, що в розвинених країнах тяжкими формами ЦД страждає від 2 до 4% населення. Крім того, ще у 4 – 6% виявляються латентні або прикордонні форми діабету, що позначаються як «порушення толерантності до глюкози».

Поширеність діабету в Україні збільшилася за останніх 10 років на половину. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.

Для тих, хто цікавиться хворобою, пацієнтів та лікарів розпочав роботу сайт, на якому зібрана перевірена й актуальна інформація про цукровий діабет, — diabetes-site.phc.org.ua.

Що це за хвороба, які її види? Хто має вищий ризик її розвитку? Чи завжди цукровий діабет має симптоми? Зрештою, що робити для того, щоб контролювати і лікувати захворювання? Відповіді на ці та інші запитання про цукровий діабет можна знайти на цьому інформаційному ресурсі.

Сайт буде корисним для сімейних лікарів, людей із цукровим діабетом і тих, хто турбується про здоров’я – власне, а також своїх рідних та близьких. Крім того, тут можна пройти короткий онлайн-тест й оцінити свої ризики розвитку цукрового діабету 2 типу.

Сайт створений командою Центру громадського здоров’я та Україно-швейцарського проекту «Діємо для здоров’я».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь