У Хорошеві відбувся ІІ форум громад Житомирської області «Спроможне врядування на шляху до Європейського союзу»

Дата: 14.11.2023 10:35
Кількість переглядів: 527

Фото без опису

У суботу, 11 листопада, у Хорошівський громаді відбувся ІІ форум громад Житомирської області «Спроможне врядування на шляху до Європейського союзу».  Учать у заході взяли депутати Верховної Ради України й обласної ради, обласної і районних військових адміністрацій, керівники територіальних громад, а також почесні гості з Естонії.

Роботу форуму розпочали зі знайомства з громадою. У храмі Різдва Пресвятої Богородиці учениці Рижанського ліцею ознайомили присутніх із історією села та храму. Затим настоятель отець Віктор Опанасюк звершив молебень за українське воїнство та перемогу над ворогом. 

Учасники заходу відвідали перлину Хорошівщини – Музей коштовного та декоративного каміння (директорка Віталія Яковлєва). Опісля оглянули й ознайомилися із роботою Хорошівського ліцею №1 (директорка Олена Гамська). Очільниця КНП «Хорошівська лікарня» Неля Багінська розповіла про заклад та показала оновлений харчоблок і сучасну автономну модульну котельню, яку отримали завдяки плідній співпраці Житомирської обласної військової адміністрації та UNICEF.

Основна програма форуму проходила у Хорошівському будинку культури.

Мер Талліна Михаїл Килварт подарував  Хорошівській, Олевській, Чоповицькій, Горщиківській, Гришковецькій, Народицькій військовій, Глибоцькій громадам потужні генератори.

Гості з литовського міста побратим Скоудас на чолі з начальником відділу культури і туризму самоуправління Скоудаського району Гінтасом Андрікусом, які напередодні приїхали на Житомирщину з почесною місією, передали воїнам 115 окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України два квадрокоптери «Mavic 3t», зарядний пристрій та акумулятори.

Славнем України, у виконанні народного хору української пісні Хорошівського будинку культури, розпочали основну частину заходу. Хвилиною мовчання вшанували усіх, хто загинув під час російсько-української війни. Прозвучав також гімн Естонії.
Модерував засідання - народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Про взаємодію обласної та районних військових адміністрації з територіальними громадами в умовах дії воєнного стану поділилася перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Народний депутат України Віталій Безгін розповів про нові законодавчі ініціативи  та спроможне самоврядування на шляху до Європейського Союзу.

У ході обговорення депутат дав чіткі й вичерпні відповіді на питання, які йому ставили голови громад.

Основні пріоритети держави в регіональній політиці та розвитку/відбудови інфраструктури на 2024 рік в умовах широкомасштабного вторгнення рф – доповіла заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Заступник Посла Посольства Естонії в Києві Вахур Соосаар анонсував навчання команд громад, обласної та районних військових адміністрацій та рад Житомирщини Урядом Естонії для підготовки регіональних команд до євроінтеграції та майбутнього членства в ЄС.

Досвідом спроможності місцевого самоврядування держав-членів Європейського Союзу ділився міський голова Таллінна, голова Асоціації місцевого самоврядування Естонії Михаїл Килварт.

Поліна Алдошина, депутатка Житомирської обласної ради, директорка Благодійного фонду BGV розказала про співпрацю між благодійними організаціями та органами місцевого самоврядування. Особливу увагу звернула на те, що громади повинні активніше долучатися до процесу написання різних проєктів й таким чином залучати значні кошти європейських донорів на вирішення нагальних питань й розвиток громад.  

Про основні досягнення й проблеми Хорошівської громади доповів селищний голова Володимир Столярчук. Зокрема він наголосив, що нині громада співпрацює з проєктом USAID Говерла і вже отримали таку необхідну допомогу від них – це техніка, генератори, оснащення для місцевих рятувальників, оргтехніка та різне. Продовжується тісна співпраця з Говерлою у написанні Стратегії розвитку громади до 2027 року. Також упродовж 2022-2023 років надійшла допомога від Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Робота по написанню й впровадженню нових цікавих проєктів продовжиться.

У результаті зустрічі було прийнято три рішення:

- про ініціативу в створені Регіональної асоціації рад Житомирської області для старту навчання спільно з естонською стороною та просування інтересів Житомирщини на міжнародних майданчиках та подальшого нарощування горизонтальної інтеграції з європейськими регіональними інституціями;

- про старт підготовки роботи над тим, щоб протягом 2024 року відкрити Регіональний офіс Житомирської області при Комітеті регіонів ЄС у Брюсселі;

- про активізацію роботи над залученням інвестицій на Житомирщину та збільшення економічного потенціалу регіону за рахунок посилення прямої взаємодії з міжнародними партнерами, особливо в контексті євроінтеграційних процесів нашої держави.

Завершилося засідання виконанням гімну Європейського Союзу лідером естонського гурту «Свята Варта» Русланом Трощинським.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь