Триває кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які з тих чи інших обставин пропустили планові щеплення

Дата: 30.08.2023 14:40
Кількість переглядів: 145

Фото без опису

Через день розпочнеться новий навчальний рік. Понад 60 дітей Хорошівської громади не отримали щеплення проти кору, що у свою чергу загрожує безпеці життю і здоров’ю всіх учасників освітнього процесу, у тому числі й самій нещепленій дитині. «У частини дітей без імунного захисту кір має важкий перебіг та викликає ускладнення. Щоб досягти колективного імунітету та щоб кожна дитина отримала індивідуальний захист напередодні нового навчального року запущена вакцинальна кампанія проти кору» - зазначає заступник міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України Ігор КУЗІН.

Аби уникнути захворювання, КНП «Хорошівський Центр первинної медико-санітарної допомоги» звертається та закликає батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей і надолужити пропущені щеплення!

Нагадаємо, діти віком до 6 років мають отримати одну дозу вакцини. Після 6 — другу. Якщо у шестирічної дитини немає жодного щеплення, проводиться дві вакцинації з інтервалом у місяць.

Наразі, у ЦПМСД є достатня кількість вакцин, які зберігаються з дотриманням усіх вимог.

 

Кір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Симптоми

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Ускладнення

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Спеціального лікування від кору немає.

Найкращий захист — вакцинація!

За перших симптомів захворювання негайно звертайтеся до лікаря!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь