ІВАН КИРИЧУК: «ВАКЦИНИ ДЛЯ ЩЕПЛЕННЯ ВІД КОРУ – ДОСТАТНЬО»

Дата: 20.07.2023 15:53
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

В Україні стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору. З цієї нагоди 19 липня в прес-центрі Житомирської обласної військової адміністрації відбувся брифінг, в якому взяв участь виконувач обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іван Киричук. 

Нижче подано основні тези його виступу.

 

• В Україні стартувала кампанія по довакцинуванню дітей, які з різних причин не отримали щеплення проти кору. Хочу навести цитату, яка дуже чітко характеризує необхідність такої кампанії: «На протязі трьох років ми б’ємо тривогу щодо зниження вакцинації та збільшення ризику для здорових дітей у всьому світі. Зростаючі прогалини в охопленні імунізацією дозволять кору поширюватися та викликати захворювання та смерті. У нас є невеликий період часу, коли ми ще можемо надолужити втрачене у вакцинації проти кору, і захистити кожну дитину. Час для рішучих дій настав». Це цитата заступника виконавчого директора ЮНІСЕФ з питань імунізації Ефрема Текле Леманго. 

 

• За прогнозами ВООЗ, не тільки в Україні, а й в інших державах, які були охоплені пандемією коронавірусу, ця ситуація призвела до того, що планові рутинні вакцинації (не лише по кору, а й по інших, передбачених календарним щепленням) були порушені. Об’єми щеплень не досягали 95% охоплення. А це та величина охоплення, яка гарантовано захищає від виникнення епідемій будь-якої інфекції, яка є вакцинокерованою. В тому числі – й кору.

 

• Ми провели певну роботу з представниками центрів первинної профілактики – і виявили групи дітей, які не отримали взагалі жодної дози, або отримали лише одну або другу дозу. Загалом -- понад 6540 дітей в Житомирській області. 

 

• На сьогоднішній день ми отримали вакцину від кору – приблизно 11500 доз. Цієї вакцини достатньо для проведення імунізації. Зараз вакцина розвозиться по районах, щоб можна було паралельно виконувати ще й рутинну імунізацію. Для цієї роботи ми отримали автомобіль-рефрижератор, який відповідає необхідним вимогам щодо транспортування і дотримання холодового ланцюгу – від складу до отримувачів послуг. 

 

• Хочу, щоби мене почули батьки дітей. Ні в якому разі їм не потрібно відмовлятися від проведення щеплень! Кір –це надто серйозне захворювання яке призводить до тяжких наслідків. Якщо дитина захворіє до 1 року – то після 4-5 років можуть бути наслідки, пов’язані з захворюваннями центральної нервової системи, і дитина навіть може загинути. 

 

• Специфічного лікування, яке спрямоване на вірус кору – не існує. Єдиний захист – вакцинація. У перший рік життя дитина отримує першу дозу щеплення, а в 6-річному віці вона отримує другу дозу. Відтак формується стійкий пожиттєвий імунітет.

 

• Нині ми отримали вакцину європейського виробника – MMR-2. Це трикомпонентна вакцина. До її складу її входять компоненти кору, краснухи і паротиту. Це дуже важлива комбінація. Вона захищає від кору, на який захворіти можуть і хлопчики, і дівчатка. Компонент краснухи – це профілактика захворюваності, які потім можуть бути у дівчат. А компонент паротиту — це захист від потенційних проблем у хлопчиків. Відтак ми охоплюємо цією вакциною одразу декілька напрямків.

 

• Вакцина є однодозною, вона розфасована у флакони, супроводжується сертифікатами. В кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги розташовані пункти вакцинації – і там фахівці проводитимуть щеплення. Придатність вакцини –до травня 2024 року. 

 

• Гадаю, що заходи які ми зараз вживаємо, будуть сприяти успішному виконанню цієї кампанії. 

 

Підготовлено відділом комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь