Провадження механізму перенаправлення у сфері реагування на гендерно зумовлене насильство в Житомирській області

Дата: 19.05.2023 14:40
Кількість переглядів: 182

Фото без опису

Група учасни-ць/ків із Хорошівської територіальної громади представила на обласній конференції «Провадження механізму перенаправлення у сфері реагування на гендерно зумовлене насильство в Житомирській області» власний спільний досвід роботи.

Захід організувала та провела команда Громадської організації «Жіночий інформаційно-консультативний центр» на чолі з Іриною Бабенко в рамках проєкту ВГО Жіночого консорціуму України «Розбудова потенціалу жіночих організацій для запобігання та захисту жінок і дівчат від ґендерного зумовленого насильства» за підтримки Міжнародного медичного корпусу, USAID.
У конференції взяли участь спеціалізовані служби у сфері протидії гендерно зумовленому насильству (ГЗН) місцевих органів влади територіальних громад Житомирщини, Департаменту соціального захисту, обласної Служби у справах дітей, обласного Центру соціальних служб, обласного Центру зайнятості, громадських організацій.

Розпочав конференцію Дмитро Філіпський – регіональний спеціаліст Фонду ООН у галузі народонаселення. Він повідомив про впровадження проєкту «Міста і громади вільні від насильства» UNFPA в Житомирі та Коростені, метою якого є розбудова системи надання спеціалізованих послуг постраждалим від ГЗН.

Цей проєкт уже успішно впроваджується в Хорошівській громаді.
Від Департаменту соціальної політики Житомирської ОВА звернулася Тетяна Шмаюн. Вона поділилася інфомацією, що влада в громадах часто не розуміє важливості даної теми. Радниця з гендерної рівності голови Житомирської облдержадміністрації Наталія Тарасенко нагадала присутнім про Стамбульську конвенцію як інструмент для покращення механізму взаємодії і перенаправлення. «Важливо, щоб люди в громаді не боялися звертатися до спеціалізованих служб за допомогою. І фахівці повинні працювати як із постраждалою особою, так і з кривдником, з родинами і з дітьми», – сказала вона. Представни-ки/ці Хорошівської громади Галина Мінялук – голова ГО «Нитка Аріадни», Валентина Онофріюк – консультантка з питань взаємодії у розбудові системи протидії ГЗН в рамках проєкту «Міста і села вільні від насильства», голова ГО «Територіальний жіночий центр», Тетяна Костриця – керівниця мобільної бригади UNFPA та Олександр Нечипоренко – заступник начальника Управління соціального захисту населення розповіли про шляхи, якими спільно створювали систему надання допомоги постраждалим від ГЗН. Важливими умовами розвитку ефективної системи реагування на ГЗН вони відзначили наступні: розуміння проблеми та підтримка керівника громади, бажання фахівця працювати в цій сфері, фінансова підтримка мобільної бригади, що дає можливість здійснювати зустрічі з фахівцями спеціалізованих служб, старостами, керівниками військових структур, офіцерами поліції, представниками служби правової безоплатної допомоги і з людьми «від хати до хати», проведення інформаційних кампаній, поширення серед людей телефонів для звернення про допомогу.

І як результат – у Хорошівській громаді розроблені алгоритми перенаправлення і взаємодії суб’єктів з надання допомоги постраждалим від ГЗН із забезпеченням конфіденційності, принципу «не нашкодь» та зменшенням бюрократичних процедур. Розроблені тренінги для 12-ти старостинських округів та сімей, у яких є випадки насильства.
Учасники конференції запропонували провести навчання з перенаправлення та вивчення кращих практик взаємодії різних служб, організацій і поліції на місцевому рівні, яке проведуть доповідачі конференції.

Ірина Бабенко ознайомила учасників із Картою послуг у сфері ГЗН, яку розробили фахівці Жіночого консорціуму України, запропонувала оновити дані організацій, які увійдуть у Путівник спеціалізованих організацій в Житомирській області. У Резолюції конференції закріпили завдання на майбутню співпрацю. 9 громадських організацій і спеціалізовані служби з 8 громад підписали Меморандум про взаємодію, партнерство та перенаправлення у напрямку запобігання та реагування на гендерно зумовлене насильство.

Підготувала Надія Панченко, сайт Zvisnonews


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь