МОЗ: Заклади охорони здоров’я розпочали перехід на спеціальну програму МКФ

Дата: 20.04.2023 13:26
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

В умовах війни лікарі стали окремим фронтом та рятують тисячі життів. Але окрім порятунку потрібно забезпечити якість життя після травми, провести висококласну реабілітацію і зробити так, щоб ті, хто постраждав внаслідок війни, могли повноцінно жити, працювати та у майбутньому повністю інтегруватись у суспільство.

Так, за інформацією Міністерства охорони здоров’я Україна розпочала перехід на МКФ — прийняту в світі Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я.

Система МКФ — це докорінна зміна моделі, за якою раніше проводилась реабілітація.

Мультидисциплінарні команди фахівців — від реабілітологів до психологів — будуть працювати за принципами МКФ та оцінювати не рівень тяжкості отриманих травм, а потенціал людини до відновлення, її потреби та те, що можна зробити, аби допомогти їй повернутись до повсякденного життя.

Станом на зараз такі мультидисциплінарні команди вже працюють у 244 закладах охорони здоров’я. В одному з них відбулась презентація спеціального навчання — курс «Базові засади застосування МКФ», яку відвідала перша леді Олена Зеленська, міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко та радниця-уповноважена Президента України з питань безбарʼєрності Тетяна Ломакіна.

Ця спеціальна програма дозволить лікарям отримувати неоціненні інструменти, знання та практики для того, аби повертати до життя найцінніше, що є у нашої країни — наших людей.

Проєкт реалізують Міністерство охорони здоровʼя України, НСЗУ Національна служба здоров’я України, Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, EZdorovya, Пацієнти України, Школа реабілітаційної медицини УКУ, Український центр охорони здоров’я – UHC — за підтримки Швейцарії, Європейського Союзу та Nova Ukraine.

Проєкт втілюється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської в рамках Стратегії створення безбар’єрного простору в Україні — впровадження МКФ і розбудови ефективної системи реабілітації в Україні.

Нагадаємо, що на Житомирщині посилено триває формування спроможної мережі медичних закладів.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь