Хорошівські ліцеїсти переглянули фільм «Боротьба Джамали»

Дата: 17.03.2023 15:52
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

У рамках кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA, який у громаді модерує голова БГЖО «Нитка Аріадни», головна редакторка газети «Прапор» Галина Мінялук, 16 березня відбувся черговий показ фільму. Співорганізаторами перегляду стали: відділ охорони здоров’я, молоді та спорту, відділ культури Хорошівської селищної ради, Хорошівський будинок культури та дирекція Хорошівського ліцею №1. Цього разу експертом виступив історик, краєзнавець Ігор Цвіра.

Ліцеїсти переглянули документальний фільм «Боротьба Джамали» про перемогу співачки у пісенному конкурсі «Євробачення – 2016», історію походження пісні «1944» та теперішнє життя кримських татар і політв’язнів в умовах окупації. Журналістка та режисер фільму Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію.

Після перегляду фільму Ігор Цвіра детально ознайомив із основними історичними подіями українського та кримськотатарського народів. Розвиток національного руху, депортацію кримських татар. Говорили про анексію, «гібридну» війну, колаборантів та колабораціонізм; порушення прав, свобод людини, про патріотизм, незламність людського духу, відданість справі.

Довідково: Сусанна Джамаладінова народилася в Оші (Киргизька РСР) у родині кримського татарина і вірменки. Після переселення із Криму до цієї центральноазійської республіки під час Другої світової війни її родина повернулася до Криму лише у 1989 році. Її родичі по материній лінії були заможними вірменськими селянами, доки землю її прапрадіда не відібрали, а його самого не вислали до Оша. Щоб її родина мала змогу купити нерухомість у Криму, її мати мусила на чотири роки розлучитися із батьком і повернути собі дівоче прізвище. У ті часи радянська влада не дозволяла етнічним кримським татарам купувати нерухомість у Криму.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь