1 березня – Всесвітній день імунітету
ЯК ЗМІЦНИТИ ІМУНІТЕТ?
1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Його було започатковано за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 році. Мета цього дня – залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.
Цифри і факти
• Слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає – звільнення. Імунітет – здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму.
• Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.
• Тільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. Вони хворіють досить часто. У решти 80% людей сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.
• 80% нашої імунної системи знаходиться в кишечнику.
Поради для зміцнення імунної системи
• Не куріть
Тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько 50% помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає життів на рік, а від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.
• Регулярно вживайте овочі та фрукти
Це важливі джерела вітамінів та мінералів. Бажано з’їдати п’ять порцій фруктів та овочів кожен день (400-600 грам).
• Більше рухайтеся
Фізична активність покращує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє покращити сон і впоратися зі стресами.
• Підтримуйте здорову вагу
Надмірна вага та ожиріння — це глобальна проблема громадського здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику різних хронічних захворювань. Вона також може погіршити перебіг COVID-19.
• Не вживайте алкоголь
Алкоголь уповільнює роботу центральної нервової системи. Це призводить до виснаження хімічних речовин у мозку, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. У результаті ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу чи депресію.
• Достатньо спіть
Здоровий сон — це запорука якісного і тривалого життя. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи , психічного здоров’я.
• Уникайте стресів
В нинішнім умовах це майже неможливо – проте не забувайте про дрібниці, які покращують ваш настрій.
• Не забувайте про щеплення
Вакцинація найбільше допомагає імунізації . Вона стимулює імунну відповідь, необхідну для подолання інфекційного збудника або його токсинів.
5 найкращих продуктів для зміцнення імунітету
1. Куркума
Це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. Упродовж тисячоліть вона використовується в індійській і китайській традиційній медицині. Наукові дослідження 1970-х років підтвердили її сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.
2. Гарбузове насіння
Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю до міді, цинку й білка. Їх вживання має багато користі для організму: підтримка здорового імунітету, зростання й ділення клітин, нормалізація сну та настрою, здоров’я очей і шкіри, регуляція інсуліну й чоловічої статевої функції.
3. Броколі
Це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.
Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка, яка підтримує нормальну функцію й ділення клітин і запобігає розвитку раку.
4. Ферментовані продукти
Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму – адже 70-80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.
5. Часник
Часник є одним із кращих продуктів, які підвищують імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси. Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді.
Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі.
Будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»
« повернутися до розділу «Відділ охорони здоров’я, молоді та спорту»