П’ять фактів про антибіотики

Дата: 16.11.2022 12:31
Кількість переглядів: 183

Фото без опису

Із 12 по 18 листопада у світі проводяться заходи в рамках Міжнародного тижня обізнаності про антибіотики, йдеться на офіційній сторінці ДУ "Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

Антибіотики — це справжня супер-зброя для боротьби з бактеріями. Втім, як кожна сильна зброя, вони мають побічні ефекти. А відтак повинні призначатися та прийматися під наглядом спеціалістів. Фахівцями з використання антибіотиків є лікарі, і тільки вони. Якщо ж використовувати антимікробні препарати безконтрольно -- можна нашкодити не лише своєму здоров’ю.

5 найважливіших фактів про антибіотики:

1. Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.

2. Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.

3. Не переривайте курс антибіотиків самостійно. І ніколи не використовуйте самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати.

4. Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це послужить і профілактиці захворювань, і сприятиме можливості зменшити кількість використання антибіотиків.

5. Негайно звертайтесь до лікаря, якщо прописані ним антибіотики не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують: коли справа дійшла до антибіотиків (та й загалом — у всіх питаннях, що стосуються здоров’я) -- не слухайте пересічних громадян без медичної експертизи. Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — виключно справа лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь