Громадою писали Радіодиктант національної єдності

Дата: 10.11.2022 16:15
Кількість переглядів: 336

Фото без опису

Традиційно у День української писемності та мови, 9 листопада, відбувся двадцять другий Радіодиктант національної єдності. Це найбільший флешмоб із популяризації української мови, до якого долучаються мільйони українців у всьому світі.

Цьогоріч диктант був особливим, адже проходив в умовах повномасштабної війни. У деяких прифронтових містах та населених пунктах у бомбосховищах облаштували місця для написання диктанту. У цей день навіть захисники на передовій замість автоматів узяли ручки та папір й писали диктант.

Авторкою тексту під назвою «Твій дім» стала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а прочитала його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Відділ охорони здоров’я, молоді та спорту організував усіх охочих написати радіодиктант. Учні, вчителі, представники органів місцевого самоврядування, активні громадяни Хорошівської громади, загалом понад 34 учасники взяли участь у акції.

Усі уважно слухали та записували все те, що диктувала акторка: «Твій дім, беззахисний під час великої біди, тепер щосили намагається бути фортецею.. А деколи дім здатен уміститися до розмірів валізи». Кожне слово тексту  торкалося серця, було пронизане щемом й викликало сльози.

- Я взяла участь у написанні Всеукраїнського диктанту, бо це об'єднує всіх українців. Особисто для мене цей захід є показником незламності українців та того, що навіть коли в країні війна, ми йдемо наперекір ворогу та славимо нашу мову на весь світ, - поділилася спеціалістка Хорошівської селищної ради Ольга Сокирко.

Здобувачі освіти, на відміну від викладачів, перед написанням диктанту трохи хвилювалися.

- Щорічний радіодиктант національної єдності – дуже символічна для всіх українців подія. Мене він надихнув. Те, як українці різного віку і фаху збираються разом, аби написати цей диктант, - просто заворожує. І хоча я трохи не встигала записувати і, напевно, припустилася помилок, - від цього дня в мене залишилися лише приємні враження. Для себе ж вирішила, що відтепер писатиму диктант щороку. І можливо, колись-таки зможу написати його без жодної помилки, - розповіла Мар’яна Євпак, учениця 9-Б класу Хорошівського ліцею №1.

Актуальність тексту відмітили усі присутні. Адже він був дуже емоційним і чутливим для кожного українця.

- Цьогоріч уперше писала Радіодиктант національної єдності. Багато років поспіль разом із учнями польської школи пишемо диктанти з польської мови. Сьогодні, як ніколи, кожен із нас зрозумів важливість мови. Бо ж саме українська мова, українська культура ідентифікують нас у світі як націю, - додала голова Хорошівської польської культурно-просвітницької спілки імені Владислава Реймонта Жанна Шишкіна.

Для тих, хто хоче перевірити свій диктант самостійно, 11 листопада об 11 годині текст Радіодиктанту буде оприлюднено на сайтах Українського радіо та Суспільного мовлення.

 Довідково: Радіодиктант всеукраїнської єдності на підтримку української мови започаткувало Українське радіо у 2000 році. Тоді він відбувся 24 травня, у День вшанування братів Кирила та Мефодія, словянських просвітителів, творців словянської азбуки. З того часу Радіодиктант проводиться щорічно, але завжди 9 листопада — у День української писемності та мови.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь