Міжнародна співпраця

Дата: 09.11.2022 08:28
Кількість переглядів: 385

Фото без опису

Із 26 по 30 жовтня педагоги Хорошівського ліцею №1 у складі 7 осіб з робочим візитом відвідали Республіку Польщу.

Метою поїздки було налагодження співпраці з гімназією імені Єжи Ішковскєго містечка Тенґобоже  у гміні Лососіна-Дольна Новосондецького повіту Малопольського воєводства.

Голова культурно-просвітницької спілки поляків імені Владислава Реймонта Жанна Шишкіна люб’язно запропонувала допомогу із налагодження контактів та перекладу.

У гімназії імені Єжи Ішковскєго навчається 300 учнів. Нещодавно початкова та середня школа об’єдналися. Тут діти навчаються до 9 класу. Матеріально-технічне забезпечення освітнього закладу - на високому рівні. Кожен навчальний кабінет обладнаний проєкторами або електронними дошками, є комп’ютери, навушники, багато роздаткового матеріалу. Найцікавішим для усіх був апарат Емпіріус – віртуальна хімічна лабораторія. 3D-окуляри та рукавички створюють ілюзію повної присутності в кабінеті хімії. Інші учасники освітнього процесу спостерігають правильність виконання завдань на проєктувальному екрані. Такі досліди є безпечними, дають право на помилку без негативних наслідків.

Кожен із семи хорошівських педагогів  мов змогу відвідати предмет, який викладає, порівняти навчальну програму та кількість годин на тиждень для  вивчення предмету.

Методика викладання освітніх дисциплін у Польщі, особливо в початковій ланці, подібна до нашої. Польські педагоги приділяють багато уваги формуванню ключової компетентності - звязку навчання з реальним життям, постійно використовують міжпредметні зв’язки.

Під час уроку учні початкових читали, вивчали правопис, робили розминку, повторювали правила поведінки, писали і малювали. Проводилася робота в парах і в групах. Учителька гарно володіла ситуацією на уроці, вчасно змінювала види діяльності. Урок пройшов на високому рівні.

Уроки полької мови та літератури інтегровані в один разом із зарубіжною літературою.  Учні середньої ланки мають по 5 годин польської на тиждень. Наші польські колеги вважають, що разом із літературою можна вивчити мову досконаліше. У програмі невелика кількість творів зарубіжних письменників, основна ставка на національну літературу.

У Польщі особливе ставлення до офіційної релігії. Тут не від’єднують офіційну релігію від навчання. У гімназії ім. Єжи Ішковського 2 рази на тиждень учні мають урок  катехези, яку викладає місцевий ксьонд. Щоранку навчання починається із загальної молитви, яку промовляють усі учасники освітнього процесу.

На уроках англійської мови активно використовуються комп’ютери, навушники, онлайн-словники, інтерактивні дошки.

Математика у 7 класі вивчається за програмою, схожою до української. Разом з тим учитель працює на онлайн платформі, яку оплачує освітній заклад.

Це дає можливість раціонально поєднати різні види діяльності та швидко переключатися з одного виду роботи на інший.

Директорка гімназії пані Ірена Баста охоче ділилась досвідом, провела екскурсії закладом, розповіла історію створення гімназії.

Два дні активної роботи та навчання, можливість перебувати в закладі без сирен, повітряних тривог, без сховищ, приємний колектив та невимушена обстановка  у школі надихнула українських вчительок ще краще працювати задля майбутнього дітей.

Дуже важливою була зустріч у Тенґобоже і з німецькими волонтерами, котрі приїхали спеціально до Польщі, щоб зустрітися із представниками педагогічного колективу Хорошівського ліцею №1.

29 жовтня було організовано екскурсію до Кракова. Там усі разом долучилися до мітингу на підтримку України, що організовували наші земляки.

Адміністрація ліцею домовилась із німецькими волонтерами про можливість відвідати німецькі сім’ї та також обмінятися досвідом.

Фото взяті із офіційної сторінки  Хорошівського ліцею №1

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь