Пошук

Зареєстровано законопроєкт, покликаний спростити закупівлі для громад

Дата: 08.08.2022 09:08
Кількість переглядів: 332

 

У Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо актуалізації порогів публічних закупівель у зв'язку з інфляційними процесами в державі (№7624 від 2.08.2022).

Нагадаємо, що Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зауважував, що питання публічних закупівель в період дії воєнного стану потребує змін.

Законопроект №7624 , що має на меті спростити закупівлі для громад, передбачає:

·         для загальної процедури закупівель підвищення порогу для товарів/послуг до 500 тис. грн (замість 200 тис. грн), для робіт  - до 3 млн грн (замість 1,5 млн грн);

·         для спрощених закупівель підвищення порогу до 200 тис (замість 50 тис);

·         щорічний перегляд вартості закупівель.

«Поріг в 50000 грн станом зараз вже виглядає, як знущання. Скоро сільські громади будуть туалетний папір для шкіл за загальною процедурою закуповувати», - написав голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради Віталій Безгін.

За даними Національного банку України за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. Закон України «Про публічні закупівлі» був прийнятий ще у 2015 році та не містить норми, яка б надавала можливість пов’язати щорічний рівень інфляції з вартістю предмету закупівель, до якої застосовуються процедури публічних закупівель.

«Зазначена неврегульованість ускладнює проведення публічних закупівель як у цілому так і процедуру спрощених закупівель зокрема. З практичної точки зору, товари, роботи та послуги, які можна було закуповувати у 2016 році за спрощеною процедурою, не можливо закупити у тому самому об’ємі вже у 2022 році саме через значне зростання цін», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Асоціація міст України сподівається, що законопроєкт №7624 буде прийнято якнайшвидше та висловлює подяку за сприяння вирішенню проблем органів місцевого самоврядування та підтримку інтересів громад його ініціаторам - народним депутатам України: Віталію Безгіну, Олександру Алексійчуку, Ірині Костанкевич, Андрію Стріхарському, Володимиру Іванову, Владіславу Поляку, Віктору Балозі, Аліні Загоруйко, Тетяні Плачковій, Олені Шуляк, Вячеславу Рубльову, Дмитру Микиші, Олександру Літвінову, Максиму Саврасову.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь