Громади Житомирщини можуть залишитися без бюджетів розвитку, - С.Гаращук

Дата: 25.10.2021 13:18
Кількість переглядів: 516

Кабмін планує ліквідувати бюджети розвитку громад і дозволити місцевим держадміністраціям зупиняти рішення про місцеві бюджети.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подав до Верховної Ради законопроєкт, що дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку. Відповідні норми містяться в законопроєкті №6062, опублікованому на сайті Верховної Ради України, це низка правок до статей Бюджетного кодексу України.

В Асоціація міст України, проаналізувавши зміни до Бюджетного кодексу, запропоновані цим проєктом закону, висловили низку зауважень і пропозицій.

Експерт з бюджетних питань Житомирського РВ АМУ Сергій Гаращук пояснює: кошти місцевих бюджетів громади витрачають на конкретні цілі - від фінансування культурних заходів, облаштування благоустрою міст та сіл, інвестпрограм до придбання ліків хворим на COVID-2019. Тому важливо, щоб громади були фінансово сильні та мали можливість самостійно, без центру приймати рішення щодо розвитку, адже це і передбачає реформа децентралізації.

«Ліквідація місцевих бюджетів розвитку, що заплановано законопроектом на 2023 рік, та передбачає перенесення цих коштів до загального фонду змусить громади дофінансовувати делеговані державою повноваження, які не фінансуються в повному обсязі впродовж останніх років. Також планують залишки освітньої субвенції з громад забирати в Державний бюджет, тобто зникає мотивація в голів громад вдосконалювати мережу освіти. Додатково з місцевих бюджетів планують вилучати 70% від викупу земельних ділянок», - зауважує С.Гаращук.

Асоціація міст України сподівається, що «небезпечні» для громад зміни, які містить законопроєкт №6062 будуть вилучені.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь