Пошук

До уваги виборців!

Дата: 17.08.2020 09:06
Кількість переглядів: 587

 

 

         Верховна Рад України Постановою від 15 липня 2020 року №795-IX “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році” призначила чергові місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.

         За пропозицією громадських організацій, окремих громадян Центральна виборча комісія своїми постановами значно спростила та лібералізувала процедуру зміни виборчої адреси.

         Так, Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси, затверджений постановою Центральної виборчої комісії від 18 травня 2020 року №88, робить можливою зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання. Він спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

         Крім того, орган ведення Державного реєстру виборців може визначити виборчу адресу виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, за місцем його фактичного проживання.

         Виборець може подати заяву щодо зміни або визначення виборчої адреси до органу ведення Реєстру як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. У разі подання заяви виборця в паперовій формі пред’являється документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України).

         Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.

         Заява в електронній формі створюється шляхом заповнення виборцем електронної форми з використанням відповідного електронного сервісу, розміщеного на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії (закладка “Заяви, запити” сервісу “Кабінет виборця”).

         Така заява може бути подана у будь-який час, але не пізніше ніж на п?ятий день з дня початку виборчого процесу (до 10 вересня включно). Окрім того, виборець може звернутися до органу ведення Реєстру з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

         Звертаємо вашу увагу, що відтепер документальне підтвердження виборцем підстави зміни ним виборчої адреси скасовано. У відповідній заяві необхідно лише вказати адресу житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

         Відтак, розширюються можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. Своєю чергою для інших громадян України (трудові мігранти, особи без реєстрації) вона створить можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають та безумовно збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні.

         Адреса відділу: смт Хорошів, вул. Героїв України, 6 (райдержадміністрація, ІІ поверх, каб. №21), тел. 3-16-37.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь