ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ВОЛОДИМИРА СТОЛЯРЧУКА ЗА 2019 РІК

Дата: 30.03.2020 14:23
Кількість переглядів: 1285

           Шановні жителі Хорошівської громади!

      Одним із принципів здійснення місцевого самоврядування в Україні є підзвітність та відповідальність перед територіальною громадою. Позаду рік нашої з вами спільної роботи. А тому згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», я, як селищний голова, звітую перед вами про зроблене в 2019 році.

      Вже четвертий рік ми з вами живемо в умовах об`єднаної  територіальної громади. Ми об’єдналися задля побудови кращого життя, задля розвитку і процвітання рідної Хорошівщини, заради добробуту людей.

        Об’єднання мало на меті  утворення спроможної територіальної громади з нерозривною територією, спільними історичними, природними, етнічними, культурними та іншими чинниками, визначеним адміністративним центром в смт.Хорошів, що має розвинуту інфраструктуру і має зручне розташування відносно всіх населених пунктів громади.

      Перевагу реформи децентралізації ми відчули вже сьогодні: ми маємо можливість самі приводити до ладу дороги, ремонтувати медичні та освітні заклади, будувати стадіони та  спортивні майданчики – все те, що десятиліттями перебувало у занепаді. Реформа дала поштовх до повноцінного розвитку громади, ми стали господарями на своїй землі, можемо самостійно вирішувати всі питання, які ставить перед нами сучасне життя.

АНАЛІТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ

Хорошівська територіальна громада розташована на території Хорошівського району Житомирської області. До її складу входять 11 старостинських округів, які включають 42 населених пункти та 1 адміністративний центр. Мінімальна відстань населених пунктів до адміністративного центру складе 0,5 км, максимальна  – 27 км.

Площа території Хорошівської селищної ради становить 473,6 кв.км.

Загальна чисельність мешканців громади становить 16 475 чол., у тому числі дітей: дошкільного віку – 905, шкільного віку – 1808.

 

На території громади здійснюють свою діяльність 326 суб'єктів господарювання, в т. ч. за видами економічної діяльності: промислові – 45, сільськогосподарські – 46, підприємства сфери послуг – 131, інші – 104.

 

      За рахунок бюджету громади функціонують наступні об`єкти гуманітарної сфери:

Заклади освіти: функціонує  9 закладів загальної середньої освіти, з них 3 опорні заклади, які у своєму складі мають 2 філії (Хорошівський ліцей №1 - Дашинська філія; Хорошівський ліцей №2 - Поромівська філія); 12 закладів дошкільної освіти (в т.ч. Центр розвитку дитини «Веселка»), 1 заклад позашкільної освіти – Центр дитячої та юнацької творчості.    

У закладах загальної середньої освіти навчається 1808 учнів. У дошкільних навчальних закладах виховується і навчається 545 дошкільнят. У центрі дитячої та юнацької творчості займається 292 дитини.

Заклади охорони здоров’я: 1 Хорошівський Центр первинної медико-санітарної допомоги,  5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 4 фельдшерсько-акушерських пункти,  8 фельдшерських пунктів.

Фельдшерсько-акушерські пункти під час реформування первинної ланки підпадали під закриття, але враховуючи потребу жителів громади, їхнє фінансування відбувається з  бюджету селищної ради.

Заклади культури:працює Хорошівський Будинок культури, 20 клубних закладів, 13 бібліотек,1 музична школа.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень селищного голови належить організація роботи ради та її виконавчого комітету. Основною формою роботи ради та виконавчого комітету є засідання, на яких приймаються рішення, згідно визначених законодавством компетенцій. Так протягом 2019 року проведено 6 пленарних засідань сесії селищної ради, на яких прийнято 185 рішень. Щодо засідань виконавчого комітету: у 2019 році проведено 15 засідань виконкому селищної ради, на яких прийнято 233 рішення. Забезпечення організації та проведення засідань сесій та виконавчого комітету, підготовка до розгляду проектів рішень - є робота структурних підрозділів та працівників виконавчого комітету селищної ради.

       За  2019 рік до Хорошівської селищної ради та її виконавчих органів надійшло 1527 звернень.  За звітний період селищним головою, заступниками селищного голови та секретарем ради на особистому прийомі прийнято 167 чоловік. Найбільше надійшло звернень, у  яких порушуються питання аграрної політики і земельних відносин - 876 звернень, звернення з питань соціального захисту населення – 345 звернень, з питань комунального господарства – 44 звернення.

         Жителям громади видано 3364 довідки про склад сім`ї, про місце проживання, реєстрацію, про ведення особистого селянського господарства, для оформлення різних видів соціальних допомог та субсидії.

           Документи 111 громадянам подано до управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації на отримання пільгового палива, з них 13 учасників Другої світової війни, 36 учасників бойових дій, 6 інвалідів війни, 21 багатодітна сім`я, 13 ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 9 медичних працівників, 11 педагогів, 1 вдові ветерана УМВС, 1 працівнику сільської бібліотеки.

Фото без опису

 

   Розподіл бюджету Хорошівської селищної ради на 2019 рік

За рахунок коштів селищного бюджету в 2019 році утримувались установи позашкільної освіти: Центр дитячо-юнацької творчості, музична школа, дитячо-юнацька спортивна школа; апарат та відокремлені відділи селищної ради: сім`ї, дітей, молоді, спорту та соціального захисту населення, культури, освіти, Будинок культури, служба у справах дітей, відділення соціальної допомоги дома на загальну суму 16 243,9 тис.грн.; на утримання архівної установи виділено 325,5 тис.грн.

  • 14 662,7 тис.грн. виділено на утримання закладів загальної освіти (харчування учнів, енергоносії, тверде паливо, заробітна плата обслуговуючому персоналу).
  • 8174,3 тис.грн. виділено на утримання закладів дошкільної освіти ( харчування дошкільнят, енергоносії, заробітна плата ).

Для  Хорошівського житлово-комунального підприємства надано фінансової підтримки на суму 517 тис.грн.;

  • 1524,9 тис.грн. виділено на вуличне освітлення, поточний ремонт греблі, прибирання та замітання вулиць, зрізання дерев, вирубування кущів, вивезення сміття, вивезення відсіву,щебеню, піску та ін.. );
  • 578 тис.грн. співфінансування на придбання шкільного автобуса;
  • на поточний ремонт доріг ( грейдерування, підсипання) виділено 1279,5 тис. грн.;
  • на лікування жителям громади, учасникам бойових дій, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, на поховання – 283,5 тис. грн.;
  • на оздоровлення в пришкільних таборах навчальних закладах громади виділено 263 тис.грн.( оздоровлено 709 дітей);
  • для роботи пожежної частини виділено 40 тис.грн.;
  • на придбання електрокардіографа виділено 40 тис.грн.;
  • 14 тис.грн. на закупівлю персональних комп’ютерів для Рижанського ліцею;
  • 476,8 тис. грн. перераховано на управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації (за пільговий проїзд громадян, компенсація пільг окремим категоріям громадян зв’язку, по догляду за особами з інвалідністю, пільги інвалідам по зору);
  • 117 тис.грн. для придбання препаратів інсуліну.

  З 1 жовтня 2018 року Хорошівський Центр первинної медико-санітарної допомоги передано на фінансування Національної служби здоров`я України, тому із селищного бюджету на дану установу спрямовано кошти на енергоносії в сумі 619,3 тис.грн.( оплата за електроенергію та тверде паливо).

Загальний обсяг медичної субвенції за 2019 рік на вторинну медичну допомогу в сумі 10817,0 тис.грн. в повному обсязі передано до районного бюджету для Хорошівської центральної районної лікарні.

 

 

Розвиток інфраструктури Хорошівської селищної ради

 З метою покращення надання освітніх послуг в Хорошівській об’єднаній територіальній громаді створено три опорні навчальні заклади. Два з яких в смт.Хорошів – Хорошівських ліцеях №1 та №2, проведено реконструкцію, а саме  утеплення стін, перекриття дахів. На ці роботі в Хорошівському ліцеї №1 - сума виділена із державного бюджету  1млн.962, 732 грн., із селищного бюджету 410 тис.грн. На даний час в навчальному закладі завершується ремонт внутрішніх санвузлів та роздягалень.

На Хорошівський ліцей №2 виділено коштів з бюджету 4 млн.566 тис.грн. Також там проведено капітальний ремонт спортивного залу.

На черзі реконструкція третього опорного закладу – Рижанського ліцею, розпочати роботу заплановано на 2020 рік.

Також не забуваємо і про найменших наших мешканців, в смт.Хорошів проведено реконструкцію будівлі Хорошівського  Центру розвитку дитини «Веселка» ( утеплення стін, перекриття даху, оновлення ганків), на ці роботи витрачено 3 млн. грн.

  Перекрито дах в Хорошівському дошкільному закладі «Дзвіночок», на дані роботи виділено 520 тис.грн. Виготовлено проект на ремонт (утеплення) всього приміщення.

Для підтримання чистоти та належного санітарного стану селища і сіл громади придбано вживаний бульдозер ДТ-75 та косарку для обслуговування території Хорошівської ОТГ. Відтепер у громаді є власні помічники, які забезпечать перш за все підгортання сміттєзвалищ та обкошування трави, що є важливою справою на даний час.

Проведено капітальний ремонт зовнішніх мереж водопроводу по вул.Житомирській в смт Хорошеві за рахунок коштів селищної ради в сумі 465,196 тис.грн. На даний час в помешканнях жителів вулиці Житомирської підведене водопостачання.

Так як Рижанський ліцей є третьою опорною школою, де навчається більше 200 учнів, рішення було однозначним – щодо  будівництва спортивного майданчика зі штучним покриттям біля даного навчального закладу. Сума виділена із державного бюджету 775,112 тис.грн., із селищного бюджету 564,617 тис.грн.

З метою надання якісних освітніх послуг в навчальних закладах Хорошівської громади, здійснюється підвіз учнів до великих шкіл. Для цього придбано ще один новий шкільний автобус, із селищного бюджету було виділено 585 тис. грн., загальна вартість автобуса 1 млн. 930 тис.грн.

Для забезпечення нормального освітнього процесу, з дотриманням температурного режиму, в Хорошівський ліцей №2, Зубринську ЗОШ, Давидівську гімназію закуплено котли для опалення на суму 608 тис.грн.

Встановлено сучасне інноваційне обладнання для обігріву великої зали Хорошівського Будинку культури.

Футбольні команди Хорошівської громади показують високі результати на змаганнях різних рівнів. Тому розпочато реконструкцію стадіону «Спартак» в смт.Хорошів ( на даний час проводиться капітальний ремонт трибун ) на суму  650 тис.грн. Загальна вартість проекту 1,5 млн.грн.

Також розпочато роботи по облаштуванню мультифункціональної спортивної площадки при Зубринській ЗОШ (навчається 114 учнів)  та футбольного майданчика при Краївщинському НВК (навчається 103 учні).

Робота з проведення та відновлення  вуличного освітлення в громаді триває вже третій рік. За кошти місцевого бюджету в сумі 603,163 тис.грн. за 2019 рік освітлено вулиці в селах Сколобів, Краївщина, Грушки, Рижани, смт. Хорошів. На черзі проведення вуличного освітлення в с.Суховоля протяжністю 1 км.

З метою безпечного перебування громадян в громадських місцях селища Хорошів, закуплено 18 відеокамер та монтажне обладнання. На даний час 5 відеокамер встановлено в смт.Хорошів, всі решта будуть встановлені одразу після заміни освітлювальних стовпів і реконструкції освітлення (заміна на LED-ліхтарі) центральних вулиць.

Проведено капітальний ремонт одного із трьох  фільтрів на водозаборі (замінено систему труб, які працювали з 1972 року). На даний час проводиться повна реновація ( оновлення) ще одного фільтра.

Стан доріг – це найболючіше питання не тільки в громаді, а й по всій Україні. На замовлення Хорошівської селищної ради Житомирським ШРБУ №19 в селищі виконано капітальний ремонт частини доріг по вулицях Житомирській, Суворова, Героїв України - проект на суму 4,2 млн.грн. У 2020 році дані роботи будуть продовжуватись.

 

Благоустрій в Хорошівській громаді

 

 Хорошівська селищна рада докладає максимум зусиль для того, щоб територія сіл та селища громади була чистою, ошатною та упорядкованою. Протягом року проводяться  заходи з благоустрою:

  • в кожному старостинському окрузі, введено одиницю працівника по благоустрою, закуплено бензопили та електротримери для підтримання чистоти та порядку в кожному із сіл Хорошівської громади;
  • встановлено 4 в`їзні знаки в смт.Хорошів за сприяння керівників каменеобробних підприємств ;
  • для облаштування в парку ім..Кутузова пішохідних доріжок вивезено 500 тон відсіву;
  • виділено по 100 тис. грн.. на придбання обладнання для дитячих майданчиків в Хорошівський Центр розвитку дитини «Веселка» та Хорошівський дошкільний заклад «Дзвіночок»;
  • облаштовано 2 дитячих майданчика для наймолодших жителів в селах Грушки та Рижани;
  •  продовжується реконструкція площі біля Хорошівського Будинку культури;
  • придбано 30 сміттєвих баків;
  • за програмою «Шкільний туалет» на суму 450 тис. грн. проведено капітальний ремонт туалетів у Рижанській і Зубринській школах;
  • зрізано високорослі та аварійні дерева по вулицях Чкалова та Суворова в селищі, селах Рижани, Дворище, Солодирі, Сколобів;
  • проведено заміну водогінної мережі по вул.Променистій, на черзі вул.Шевченка;
  • відновлено лівньову каналізацію по вул.Шевченка біля стоматологічної поліклініки, по вул.Волошковій, облаштовано по вул. Героїв України, яка не працювала більше 20 років;
  • облаштовано автобусні зупинки в селах Дворище, Сколобів;
  • проведено електрофікацію житлового масиву в районі стадіону «Спартак»;
  • продовжується робота по грейдеруванню доріг, по огородженню кладовищ в Хорошівській громаді

 

Окремо хочеться відмітити, як змінилась паркова зона в Хорошеві. На березі річки Ірша встановлено бесідки та гойдалки, де кожен бажаючий може прийти, відпочити, насолодитись красою природи. А гребля через річку взагалі стала фотозоною для усіх жителів громади, де із родиною або з друзями можна помилуватись рідними краєвидами.

 

Співробітництво із міжнародними та молодіжними організаціями.

        Фахівці Хорошівської селищної ради постійно співпрацюють із міжнародними організаціями, приймають участь в написанні різноманітних програм.

        Для забезпечення всебічної підтримки, допомоги у вирішенні проблем сімей, особливо жінок, відділ сім’ї, дітей, молоді, спорту та соціального захисту населення Хорошівської селищної ради прийняв участь у конкурсі проектів та виграв грант у сумі 24500 грн. від Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині».

        З метою спрощення процедури отримання адміністративних послуг та поліпшення якості їх надання, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», в Хорошівській громаді планується створення ЦНАПу (Центру надання адміністративних послуг).

       Хорошківська ОТГ уже є в переліку громад, що підписали угоду про співпрацю щодо Ініціативи ЮНІСЕФ "Громада, дружня до дітей та молоді". Головною метою співпраці - це створення сприятливих умов проживання та розвитку для дітей, підлітків, молоді на території громади.

         Також при Хорошівській селищній раді створена Молодіжна рада. Безпосередня мета її діяльності сприяти взаємодії органів місцевого самоврядування та молоді громади, забезпечувати участь молоді у прийнятті рішень щодо реалізації молодіжної політики.

           З метою вирішення питання існування бездомних тварин на вулицях селища, сесією Хорошівської селищної ради затверджено програму «Регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами» на 2020 рік.

Робота освітньої галузі

 

       За активної підтримки держави, органів місцевого самоврядування в усіх закладах загальної середньої освіти громади створено новий  освітній простір: нове навчальне обладнання, одномісні парти та стільці для учнів 1 класів; сучасні програмні та технічні засоби навчання: ноутбуки, копіювальна техніка. Цього року з бюджету на Нову українську школу виділено 449,400 грн, із селищного бюджету – 49,9 тис. грн.

       Серед  пріоритетних напрямків діяльності освітньої галузі громади є реалізація прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти, всебічний розвиток, підготовку до активної участі у житті суспільства. У 2019-2020 році для 26  учнів організовано педагогічний патронаж, 1- екстернатне навчання. Інклюзивна форма навчання  організована в 3 закладах загальної середньої  та 1 закладі дошкільної освіти. Кількість учнів, охоплених інклюзивним навчанням становить 15 осіб, з них 13 учнів та 2 дошкільнят.  Для забезпечення супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти введено 11 посад асистентів вчителів.

       Відділом освіти вжито заходів щодо забезпечення реалізації права  кожної дитини на відпочинок та оздоровлення. На функціонування пришкільних таборів  у 2019 році з  бюджету Хорошівської селищної ради було виділено 263 тис. гривень. Залучались також спонсорські та батьківські кошти для організації дозвілля у пришкільних таборах.

        При 8 навчальних закладах громади працювали пришкільні табори, які охопили відпочинком 709 дітей.

 

        У напрямку організації роботи з обдарованими дітьми в закладах освіти проводяться олімпіади, конкурси, змагання, виставки, предметні тижні. 

        У 2018-2019 навчальному році учні закладів освіти громади взяли участь в ІІІ етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін та отримали 3призові місця ( диплом 2 ступеня з української мови і літератури – Буткевич Максим Олександрович, учень 10 класу Хорошівського ліцею №2  (вч. Бурмака Оксана Миколаївна), дипломом 3 ступеня з  географії – Ткач Сергій Ігорович, учень 10 класу Хорошівського ліцею №1; (вч. Чижук Любов Володимирівна), з трудового навчання – Сокирко Сергій Сергійович, учень 9 класу Хорошівського ліцею №1 (вч. Дем'янчук Ігор Миколайович).

 

 

ЗДОБУТКИ ТА ПЕРЕМОГИ УЧНІВ ОПОРНИХ ЗАКЛАДІВ ЗА 2019 РІК

 

Хорошівський ліцей № 1

Спортивні заходи

Районні змагання з баскетболу серед дівчат – І місце.

Районні змагання з баскетболу серед хлопців – І місце.

Районні змагання з волейболу серед дівчат – І місце.

Районні змагання з волейболу серед хлопців – І місце.

Змагання з футболу в залік Спартакіади школярів – І місце.

Районні змагання з шашок  – ІІІ місце.

Районні змагання з шахів – ІІ місце.

Районний етап Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей «Олімпійське лелеченя-2019» – І місце.

Спортивні ігри школярів – І місце.

 

Військово-патріотичні заходи

Кубок міністра оборони України. Команда – фіналіст змагань з футболу серед допризовної молоді

Районний етап змагань Всеукраїнської дитячої-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – 2019: ВО – 4 Тютюнник» І місце (травень).

Восьмі обласні змагання Всеукраїнської дитячої-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – 2019: ВО – 4 Тютюнник» - 8 місце (червень).

Конкурс пісні і строю імені Володимира Бондарчука в смт. Хорошів: І місце – команди «Січові стрільці» (5-А), «Висота» (7-А), ІІ місце – команда «Десантники» 6-Б, ІІІ місце – команди «Козачата» (5-Б), «Відважні» (6-А) – 9 травня 2019.

Екологічні заходи

Екоквест «Наше Полісся – Чисте Полісся» до Дня довкілля (від народного депутата Павла Дзюблика) І місце – квітень 2019.

 

     Всеукраїнські заходи

XIХ Всеукраїнський конкурс учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту» імені І. Б. Медвинського. ІІ місце в номінації «Літературні роботи» посіла Маргарита Семеній, учениця 10-А класу Хорошівської гімназії Житомирської області, з науково-дослідницьким проектом "Експресивно забарвлена лексика в поетичній збірці «Бабин Яр. Голосами» Маріанни Кіяновської"»  (17-19 травня 2019 року).

Гурткова робота

Здобутки театральної студії «Феєрія» Ірини Сівінської за 2019 рік

«Гран-Прі» та І місце у конкурсі читців, присвяченому 205-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка «Єднаймо Україну Тарасовим словом»;

«Гран-Прі» ІІІ обласного фестивалю-конкурсу театрального мистецтва «Зірочки Мельпомени» у номінаціях «Класичний театр» та «Оригінальний театр» м. Житомир;

Лауреати XVI дитячого фестивалю польської культури «Бо світ – це ми» смт. Хорошів;

ІІ місце у фестивалі-конкурсі дитчої та юнацької творчості «Нові таланти – 2019» смт. Хорошів;

ІІ місце у обласному етапі огляді-конкурсі Дружин юних пожежників.

Серед здобутків та перемог  учнів опорного закладу  

Хорошівський ліцей № 2

ІІІ місце в обласному огляді- конкурсі відпочинкових таборів;

Переможці районного конкурсу з української мови імені П. Яцика:

  • Король Софія- І місце 4кл(вч. Нечипоренко Н. С.)
  • Войналович Анастасія - ІІ місце 3 кл( вч. Ваховська Л. З.)
  • Ромашевський Віталій -ІІ місце 5 кл( вч. Кулаківська Г. М.)
  • Крисюк Емма ІІІ місце 11 клас ( вч. Сокирко Т. А.)
  • Дейнеко Валентина І місце 9 кл. ( вч. Гусєва Л. М.)
  • Куманова Каріна І місце 7 кл ( вч. Олішевська Л. В.).

 

Рижанський ліцей

  • Змагання з легкої атлетики в залік Спортивних ігор школярів 2018-2019 навчального року (Лисовська Орися   11 кл. – ІІ місце зі стрибків в довжину з розбігу, друге місце  з бігу на дистанції 100 м. ) – вч. Щербина Л.А.;
  • Змагання з шахів в залік Спортивних ігор школярів 2018-2019 навчального року (Кулага Максим 9 кл. – ІІ місце серед юнаків, Онищук Сергій 7 кл. – третє місце серед юнаків, Онищук Анна 10 кл. – друге місце серед дівчат) – вч. Щербина Л.А.
  • Спартакіада допризовної молоді Хорошівської  ОТГ – команда із 5 учнів 9-11 кл. – ІІ місце – вч. Саух М.В.)
  • Змагання з шашок в залік Спортивних ігор школярів 2018-2019 навчального року (Ковальчук Діана 11 кл. – ІІ місце – вч. Щербина Л.А.);
  • Районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Джура – 2019: ВО – 4 Тютюнник» (Команда із 8 учнів 9-11 класів – ІІ місце у конкурсі «Рятівник», ІІІ місце у конкурсах «Бівак» та «Відун» - в. Щербина Л.А., Саух М.В., Баляс Н.Л., Іваницька О.М., Субін Г.І., Сидоренко А.М.)

                      

             Соціальний захист населення

      Одним із важливих завдань відділу сім'ї, дітей, молоді, спорту та соціального захисту населення Хорошівської селищної ради є вжиття конкретних заходів, спрямованих на підвищення рівня соціальної захищеності самотніх людей похилого віку та осіб з особливими потребами.

      Соціальним обслуговуванням вдома одиноких непрацездатних громадян охоплена вся територія Хорошівської селищної ради - 17 соціальних робітників працювали у 28 населених пунктах.  Одне з основних завдань відділення соціального обслуговування вдома – підвищення якості та доступності послуг. За 2019 рік 156 громадян отримали 29887 соціальних послуг. Ведеться контроль по забезпеченню якісного та своєчасного обслуговування  громадян, що знаходяться на обліку у відділенні соціального обслуговування вдома, проведено перевірку роботи соціальних робітників (відвідано 70 підопічних, з них участь у анкетуванні взяли  51чол.).

             Натуральну допомогу до Дня Перемоги, Дня Незалежності України,  Міжнародного дня громадян похилого віку,  Міжнародного дня осіб з інвалідністю, вітання з 90-річним ювілеєм отримали підопічні відділення соціального обслуговування вдома ( від народного депутата П. Дзюблика, депутата обласної ради В. Ковальчука, Хорошівської селищної ради – селищний голова В. Столярчук,  БО «Малинська районна благодійна організація» «Захист дітей Чорнобиля» (продуктові набори з Франції), пастора церкви ЄХБ В. Прокопчука, приватних підприємців територіальної громади). Грошову допомогу  6 ветеранам війни та праці, особам з інвалідністю надали: народний Депутат України П. Дзюблик, депутат обласної ради – А. Подік. Наші підопічні запрошувалися та були учасниками свята відкриття новорічної ялинки в селищі. Мали змогу переглянути концертну програму, пригощалися юшкою, кашою, чаєм та солодощами.

         Всього протягом року було залучено 10387 грн. спонсорської допомоги на задоволення потреб підопічних, що на 3587 грн. більше ніж у 2018 році.

   Серед людей з інвалідністю, які проживають на території Хорошівської селищної ради, а це понад 1200 чол., 68 осіб з порушеннями опорно – рухового апарату, з них 28 користуються інвалідними візками. З 96 дітей з інвалідністю, які мешкають у громаді - 35 дітей мають порушення опорно – рухового апарату, 10 - користуються інвалідними візками.

     Саме тому, ще у червні 2018 року виконкомом Хорошівської селищної ради, прийнято рішення щодо придбання спеціального автомобіля для перевезення людей з інвалідністю.

       9 серпня 2019 року у Хорошеві відбулася знакова подія, спрямована на підтримку осіб та дітей з інвалідністю – мешканці селища урочисто приймали спецавтомобіль, що надійшов до відділу сімї, дітей, молоді, спорту та соціального захисту населення Хорошівської селищної ради відповідно наказу Мінсоцполітики від 23.05.2019 року №797 «Про забезпечення спеціально обладнаним автомобілем для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно – рухового апарату».

Наразі, мешканці Хорошева та старостинських округів користуються послугою з перевезення в лікарню, в банківські установи, тощо. За необхідності проведення гемодіалізу, підтвердження групи інвалідності громадяни замовляють автомобіль в м.Житомир та Коростень.

Служба з перевезення забезпечує якість та ефективність допомоги завдяки нашим соціальним партнерам – лікарям Фернюк Р., Майстренко В., Стецюк П., Клименко Є., спеціалістам управління праці та соціального захисту райдержадміністрації.

 

Культура

Кожного дня двері Будинку культури відкриті для дітей та дорослих, які приходять не тільки для того щоб виступити на сцені, але й щоб поспілкуватися в дружнім колі, розповісти про свої досягнення та поділитися своїми переживаннями, залюбки приходять на репетиції, та вже можуть дати поради з тих чи інших питань. Ми, дорослі, почали спостерігати дружбу дітей з різних шкіл, вони чекають цієї зустрічі. Протягом 2019 року в Хорошівському Будинку культури з його філіалами було проведено близько 4000 культурно-масових заходів.  Культурно-освітні  та розважальні заходи, вистави та концерти  самодіяльних аматорських колективів  Хорошівського Будинку культури та його філіалів вистави  та  концерти  професійних колективів,   виставки декоративно-прикладного мистецтва та інші культурно-масові заходи. Більше 100 масових заходів для дітей.

Налагоджена  робота і у 20 філіалах Будинку культури, коротко про кращих:

Краївщинський клуб-філіал

Тут працюють: драматичний , танцювальний, вокальний: дорослий і дитячий, художнього читання колективи.

Кожного місяця  протягом року  проходили масові заходи. Кращими були:

8січня «Різдво для дітей» - вітали всіх дітей,які проживають в селах Краївщинської громади подарунками та солодощами.

12травня провели свято День матері « На крилах пісні і краси».Воно пройшло за сприяння малого підприємства «Літос».Відбувся концерт. Квітами вітали жінок,які були в залі і на сцені.

Урочисто і піднесено проведено свято не тільки свого села, а й сіл, які розташовані поблизу і входять до однієї громади. Це села: Папаніно, Іванівка, Омелівка, Шадура. Тут вшановували найстарших, наймолодших жителів, матерів-героїнь, сімейні пари, усіх працюючих, майстринь,                                                                                         найкращий двір, учасників АТО. Привітали концертною програмою, цінними подарунками.                     

В клуб-філіал придбано: музичну апаратуру,  піч Булер`ян   KOZAK 2шт, пошито сценічні костюми.

 

В Давидівському с/клубі –філіалі  найкращими масовими заходами були: свята «Масляна»  та  «Івана Купала». Тут пройшли цікаві ігри,конкурси,розваги. Свято «Масляна»  було багате на різних персонажів:сама «Масляна»,баба Зима,дівчина Весна. Багато молоді в українському вбранні,які запрошували жителів села до танцю . Бабу Мару спалювали до приходу Весни.Багато смільчаків вибиралися на стовп за подарунками. Усіх частували варениками,млинцями,пирогами,кашею і шашликами.Були гарно вбрані коні,які привезли Весну.

Свято Івана Купала проходило на березі річки з водяними  та лісними персонажами. Вся молодь села заходили в воду та обливалися нею на щастя.Зустрічали царя Водяного.Пригощалися ухою,солодощами.Дружно перестрибували через Купальський вогонь.

В клубі систематично працюють аматорські колективи вокальні: дорослий –«Червоні маки», дитячий- «Посмішка»,танцювальний-«Перлинка» драматичний,художнього читання .

В Березівському клубі-філіалі в січні провели в селах: Березівка,Торчин,П.Гута,Калинівка  щедрівки і колядки.До Міжнародного жіночого дня відбувся вогник для жінок Березівського  старостинського округу. На Дня примирення  проведено  мітинг і концерт біля пам»ятника в с. Березівка. У червні і вересні  провели обряди « Золоте весіллячко»

В серпні гарно пройшло свято села . Головною прикрасою свята були жителі сіл громади і гості.Староста привітала всіх зі святом,подякувала односельцям за чисті вулиці,уквітчані обійстя,за любов до свого села. Запрошені на свято гості  з Хорошівської селищної ради вони подарували сертифікат на заміну вікон в дитячому садочку. Вшанували  найстаршого і наймолодшого жителя громади,найстаршу та наймолодшу подружню пару, багатодітних сімей. Дарували подарунки  за кращий двір.Свято супроводжувалось концертною програмою аматорських колективів клубу- філіалу. Закінчилось народним гулянням.

 

В Грушківському сільському Будинку культури -філіалі  в серпні  святкували День громади.Для дітей працювали безкоштовні атракціони.Було облаштовано фотозону.На свято прибуло багато гостей, також приїхали з різних куточків колишні жителі,депутати обласної ради,працівники  селищної ради.Вшановано було найстаршого і наймолодшого жителів громади.Вітали  весільних ювілярів та молодят. Особливо всім сподобався святковий концерт,підготовлений  аматорами сцени Грушківського Будинку культури.

В Будинку культури працюють  4аматорські самодіяльні колективи.

Придбано мультимедійного проектора на суму 20600грн.

 

У Знам`янському клубі-філіалі  проведено:

- виставку народних умільців з образотворчого мистецтва,вишивки;

 - мітинг до Дня Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні. До могили  невідомого  солдата були запрошені учасники  бойових дій  в зоні АТО.

На трійцю відбулося свято села.

Тут прцюють : гурт»Молодички»,дитячий вокальний ансамбль, гурток художнього читання.Придбано  сценічні костюми  на суму 10000грн.

 В Дворищенському сільському Будинку культури-філіалі особливо полюбилось глядачам свято Івана Купала. За давнім звичаєм , 6 липня у Дворищах відзначали наймістичніше та найромантичніше свято Івана Купала – одне із найдревніших і найцікавіших літніх свят наших предків. Це день літнього сонцестояння. А також свято молоді, свято сонця, землі, води і вогню, свято ворожіння на кращу долю.

 

Сколобівський сільський клуб-філіал надзвичайно гарно проводить свято «Живе і квітне село».Воно завжди проходить на Покрову.Запрошують багато гостей.В сценарії концерт,ігри,розваги,вшанування почесних односельців,різні конкурси,виставка робіт умільців села та інше.

В Зубринському Будинку культури-філіалі  систематично працюють  5 аматорських колективів. Проходять масові заходи. Кращими є Новорічні щедрівки,колядки,свято села, свято жінок. Вокальний ансамбль  «Чарівниці» бере участь в масових заходах Хорошівського Будинку культури. В творчому звіті, який підготовлено і проведено було на високому рівні, вони  вибороли Гран-Прі.

У Рижанському клубі-філіалі  працюють аматорські колективи:

Дорослий вокальний -10 учасників, дитячий вокальний-4 учасники, художнього читання-3 учасники. Протягом  року проводились масові заходи:

-Щедрик-щедрівочка,концерти до Дня матері,Дня села ,Дня козацтва,свято Івана- Купала.Неодноразово виїздили з концертною програмою в с.Данилівка,Зубринка,Кропивенка,Данилівка. Традиційно проводиться свЯто до дня захисту дітей.

 

В  Хорошівському  Будинку культури працюють 23 аматорських  творчих  колективів,студій, груп, клубів, з них 7 мають звання «народний»,1 звання «зразковий». Ці звання підтверджують високий рівень виконавської майстерності учасників та професійність керівника.

Будинок культури здійснює платні послуги по проведенню концертів, обрядів «одруження», вечорів відпочинку молоді, оренді  приміщень, транспорту, сценічних костюмів, великої сцени, яка використовується на вулиці. Кошти отримані від платних послуг використовуються на виплату заробітної плати та упорядкування приміщення. У 2019 році клубними закладами ОТГ надано платних послуг на суму 190000 грн.

Суттєво покращилася матеріально-технічна база клубних закладів та стан приміщень. Проведено поточні  та косметичні ремонти у клубних закладах сіл:.Зубринка, Грушки, Рижани, Ставки, Березівка, Давидівка, Дворище.

Проведено ремонт стелі в фойє Будинку культури, обладнано велику залу тепловими нагрівачами  в стелі, здійснено ремонт даху Грушківського сільського Будинку культури-філіалу,ведеться  капітальний ремонт Сколобівського сільського клубу-філіалу, ремонт орендованого приміщення під Суховільський клуб-філіал.

Закуплено піч Булер`ян  KOZAK - 4шт.    для опалення клубів-філіалів сіл: Краївщина, Березівка, Зубринка.

Закуплено сценічні костюми для вокальних колективів в Хорошівський Будинок культури Краївщинський, Давидівський, Теренецький сільські клуби-філіали, одяг сцени пошито в клуби-філіали сіл: Грушки, Давидівка, мультимедійний проектор в Будинок культури с. Грушки, музичну апаратуру в Давидівський, Краївщинський клуби-філіали. Упорядковано плиткою частину площі при Будинку культури.

Хорошівський народний музей спрямовує свою роботу на виховання у молоді активної життєвої позиції, моральних якостей, вибору свого місця в житті, проводить велику копітку роботу по збору й примноженню матеріалів з історії рідного краю.      

Хорошівським народним музеєм проведено наступні заходи:

- проведено три заходи-зустрічі із земляками-заслуженими працівниками України:

«Найбільший скарб – твої безцінні люди на святій прадідівській землі»;

- проведено культурно-мистецький захід: «У нашому роді, у нашім народі   доля і хустка– тернові завжди».

До Міжнародного Дня музеїв проведено День відкритих дверей – «На гостини до музею».

         З нагоди відзначення Дня незалежності України та Дня селища працівниками музею було проведено конкурс «Хорошів у фотооб’єктиві» (серпень).

         13 вересня 2019 року відбулося урочисте відкриття дошки О. Довженку та «круглий стіл» - «Я народився і жив для добра і любові».

 

В селищі плідно працює Хорошівська музична школа.

         Станом на 01.01.2020 р. фактична кількість здобувачів позашкільної освіти – 123 дитини.

В школі естетичного виховання в звітному 2019 році працювало 17чол., виховний процес забезпечували 13 викладачів.

Досягнення:

Участь у Всеукраїнському фестивалі – конкурсі «Сузір’я Звягеля» (02.03.19):

1місце – БальцерАкім           - 2 кл. труба;

1місце – Подік Леонардо               - 5 кл. кларнет;

1місце – Недзельський Владислав - 2 кл. саксофон;

1місце – Недзельський Даниїл       - 3 кл. саксофон.

Викладач – Устимович Валерій Іванович, конц. Іщук Галина Йосипівна.

Гран – прі:

дует піаністів:

– Могиленко Алла                          - 5 кл;

– РайковськийНікіта                       - 6 кл.

Викладач – Глущенко Віта Анатоліївна.

         Участь в Обласному конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах (13.03.19):

3 місце – Водолазов Ярослав                  - 5 кл. кларнет;

3 місце – Недзельський Даниїл      - 3 кл. саксофон.

Викладач – Устимович В.І., конц. Бенедюк Жанна Петрівна.

         Участь в Обласній музично-теоретичній олімпіаді:

2 місце (Диплом) – Данюк Ірина    - 6 кл. (дух.).

Викладач – Бенедюк Ж.П.

         Участь в Міжнародній практичній олімпіаді з сольфеджіо «Музичний диктант» (І тур) – м. Уфа:

І місце (Диплом) – Данюк Ірина     - 6 кл. (дух.).

Викладач – Бенедюк Ж.П.

  • Міжнародна олімпіада з сольфеджіо – м. Уфа:

І місце (Диплом) – Данюк Ірина     - 6 кл. (дух.).

Викладач – Бенедюк Ж.П.

     - Міжнародна олімпіада «Vivoсольфеджио» – г. Пермь.

І місце (Диплом) – Данюк Ірина     - 6 кл. (дух.).

Викладач – Бенедюк Ж.П.

         Випускниця 2019 року Хорошівської музичної школи Ірина Данюк навчається в Житомирському музичному училищі ім. В.С. Косенка на музично-теоретичному відділі.

            Сьогодення вимагає від закладів галузі культури активної різносторонньої палітри діяльності з громадою, використовуючи сучасні технології, віддаючи данину скарбниці духовних, творчих надбань українського народу, а тому і надалі спільна праця установ культури буде спрямована на як повніше задоволення потреб людини у розвитку своєї особистості, творчого потенціалу, збереження і примноження національного скарбу-фольклору, збереження історико-культурної спадщини, естетичного виховання і навчання дітей, потреб у спілкуванні.

Спорт

 Спортивно – масова робота в Хорошівській громаді проводиться за фінансування селищної ради, цьогоріч на спорт виділено 3,1 млн. грн.( в т.ч. утримання дитячо-юнацької спортивної школи), плідної співпраці із старостинськими округами, спортивної школи, відділом освіти Хорошівської селищної ради.    

      Також, протягом 2019  року Хорошівською селищною радою проводилося фінансування громадських організацій фізкультурно- спортивного клубу «Спартак» на суму 5 тис. грн.( проводилися спортивно-масові заходи серед жителів громади з  різних видів спорту: шахів, шашок, настільного тенісу, зимової  риболовлі) та футбольного клубу «Хорошів» на суму 100 тис. грн. для участі у Чемпіонаті Житомирської області з футболу по першій лізі, де посіли 7 місце.

         Команди   Хорошівської ОТГ приймали участь в  обласних змаганнях згідно положень: Колосіада  кращих сільських спортсменів Житомирщини, де посіли – 1 місце з перетягування канату, 1 місце з шашок, 8 місце з футболу, 5 місце з легкоатлетичної естафети, 3 місце з гирьового спорту, 4 місце з армрестлінгу, 5 місце з настільного тенісу, 6 місце з шахів.  В  змаганнях  серед команд ОТГ команда Хорошівської ОТГ посіла 4 загальнокомандне місце.

       Серед команд ветеранів з міні-футболу наші спортсмени посіли третє місце, а юні футболісти - на «Приз клубу Шкіряний м‘яч» - четверте.

       На території Хорошівської ОТГ проходили змагання із зимової та літньої спортивної риболовлі, турнір з шашок, відкритий турнір з шахів «Сколобівська Весна», змагання з гирьового спорту, турнір з настільного тенісу, до Дня захисника України були проведені змагання   «Козацькі забави» з міні-футболу, шашок, гирьового спорту та перетягування канату , де участь приймали команди старостинських округів. До Дня Конституції України проводився турнір з міні футболу, до Дня фізичної культури і спорту спільно з ДЮСШ проходили змагання серед школярів та вихованців ДЮСШ з настільного тенісу, волейболу, баскетболу, футболу. В квітні була проведена спартакіада серед допризовної молоді  Хорошівської ОТГ. В територіальній громаді пройшов Олімпійський тиждень за участю ветеранів спорту. Новинкою у спортивно – масових заходах, що проходили під час урочистого свята до Дня фізкультури і спорту були змагання «Твій перший старт» та спортивні естафети за активної участі дітей та підлітків.

      В змаганнях серед сільських голів та старост області команда нашої громади посіла четверте загальнокомандне місце. В особистому заліку - 2 місце гирьовий спорт, 3 - місце шашки, 4 - місце настільний теніс, 4 місце - дартс.

              Наразі, серед навчальних закладів проходять спортивні змагання Обласної Гімназіади. Уже проведені змагання з шахів, баскетболу та волейболу. В змаганнях з шахів перше місце посіла команда Рижанського ліцею, друге місце команда Хорошівського ліцею №2, третіми були учні Хорошівського ліцею №1. Серед шкіл І-ІІ ст. перше місце - Давидівська ЗОШ, друге – Сколобівська ЗОШ, третє – Давидівська ЗОШ.

       В змаганнях з баскетболу (дівчата) перше місце у команди Хорошівського ліцею №1, друге місце – Краївщинського НВК, третє місце – Зубринської ЗОШ.

       22 листопада 2019 року в смт. Хорошів відбулися обласні зональні змагання з баскетболу серед дівчат. Серед чотирьох команд, перемігши однолітків з м.Малина, Соколівської ОТГ та Курненської ОТГ команда Хорошівського ліцею №1 вийшла та буде приймати участь у фінальних змаганнях обласної Гімназіади школярів в м.Житомирі.

        29 листопада минулого року в спортивному залі Хорошівського ліцею №1 пройшли змагання з волейболу серед юнаків. Перше місце посіла команда  Хорошівського ліцею №1, друге місце – Зубринська ЗОШ, третє місце – Хорошівський ліцей №2. Гімназіада продовжується і спортивний азарт та жага перемоги, як ми пересвідчилися, однаково важливий для всіх навчальних закладів громади.

         На сьогодні вже багато добрих справ зроблено, але в наших планах  не зупинятись на досягнутому, а йти вперед з намірами покращити життя наших громадян. Усім досягненням та успіхам Хорошівської селищної ради ми завдячуємо небайдужим жителям громади, приватним підприємцям, депутатському корпусу, виконавчому комітету та виконавчим органам селищної  ради, депутатам різних рівнів.

З повагою та надією на співпрацю, селищний голова Володимир Столярчук.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь