РОБОТА ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ХОРОШІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Дата: 15.01.2020 14:28
Кількість переглядів: 12258

Культура – одне з найцікавіших і найдревніших явищ, яке тісно пов'язане з діяльністю людини. Носіями культури є талановиті, творчі, добрі люди.

 Кожен час ставить перед культурою  свої завдання. Однак на будь якому етапі розвитку потрібно робити все для збереження та популяризації народних традицій, звичаїв, обрядів, розвитку творчості дітей,  молоді, зрілого населення,  започатковувати щось нове, креативне, неповторне. Тому клубні заклади Хорошівської  ОТГ інноваційно-творчо працюють в нових умовах аби задовольнити культурно-дозвільні потреби людей, бути традиційними центрами розвитку народної творчості, виконувати запити суспільства, всебічно сприяючи розвитку ініціативи й самодіяльності населення, створювати  сприятливі умови для цього.       

Кожного дня двері Будинку культури відкриті для дітей та дорослих, які приходять не тільки для того щоб виступити на сцені, але й щоб поспілкуватися в дружнім колі, розповісти про свої досягнення та поділитися своїми переживаннями, залюбки приходять на репетиції, та вже можуть дати поради з тих чи інших питань. Ми, дорослі, почали спостерігати дружбу дітей з різних шкіл, вони чекають цієї зустрічі.

Протягом 2019 року в Хорошівському Будинку культури з його філіалами було проведено близько 4000 культурно-масових заходів. У тому числі:

 Культурно-освітні  та розважальні заходи, вистави та концерти  самодіяльних аматорських колективів  Хорошівського Будинку культури та його філіалів вистави  та  концерти  професійних колективів,   виставки декоративно-прикладного мистецтва та інші культурно-масові заходи. Більше 100 масових заходів для дітей.

13 січня в с. Рижани  на відкритому сценічному майданчику в центрі села  відбувся  фестиваль   колядок «Щедрик, щедрівочка», де взяли участь дев’ять колективів. На вогні для артистів і глядачів кипіла смачна  юшка, парував куліш, пахуча картопля з грибами. Виступи аматорських колективів принесли багато радості й насолоди глядачам. Журі фестивалю було нелегко визначити переможців, бо всі гарно виступали. Перше місце виборов колектив Краївщинського сільського клубу-філіалу.

15 лютого  біля пам’ятника  загиблим воїнам Афганцям  відбувся мітинг пам'яті, приурочений  30-ій річниці виведення  військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Затим  святковий захід відбувся в Хорошівському Будинку культури. Вітальні слова  на адресу воїнів-афганців звучали від представників влади, районного комісара.  Їм вручали грамоти, відзнаки, медалі, цінні подарунки, дякували за мужність, хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих. Присутні на заході воїни, які пройшли крізь пекло війни, потайки витирали непрохані сльози. Свої кращі виступи  присутнім у залі глядачам дарували солісти та творчі колективи будинку культури.

27 лютого відбувся конкурс виконавців художнього слова «Єднаймо Україну Тарасовим словом», приурочений 205-ій річниці від дня народження національного героя Т.Г. Шевченка. Більше сорока учасників із сільських клубних закладів, навчальних закладів, активна молодь громади виявили бажання взяти участь  у конкурсі. Виконавський рівень та майстерне  володіння словом у конкурсантів  були високими. Гран-Прі  одержала Олександра Войтенко за  вдало втілений образ трьох ворон  із містерії «Великий льох». Такі заходи спонукають молодих людей задуматися, якого вони роду, виховують любов до України, гордість за свій народ, його величну історію й культуру.

 

7 березня  було проведено прекрасне свято для жінок  «Вітайте жінку – берегиню роду, матір і кохану». Селищний голова Володимир Столярчук і начальник відділу культури Олег Шишук нагородили відзнаками селищної ради жінок «Краща за професією» у різних сферах. З нагоди свята депутати обласної ради Володимир Ковальчук та Анатолій Подік відзначили матерів воїнів-земляків, які загинули на Сході України і багатодітних матерів котрі виховують п’ятеро і більше дітей. Гарного  святкового настрою глядачам у залі додав  високопрофесійний концерт.

8квітня в Будинку культури  відбулась зустріч  з представниками Інституту національної пам'яті Польщі, на якій  була представлена  виставка «Катинський злочин» та лекція про Катинський розстріл. Зустріч організована була завдяки тісній співпраці з Житомирською спілкою поляків. Гості з Польщі  усіх бажаючих об’єднали у дві вікові групи та провели майстер-клас з історії Республіки Польща. Подібні зустрічі сприяють зміцненню дружби між нашими державами.

2 травня  в Будинку культури вперше пройшов конкурс «Великодня радість». В ньому взяли участь клубні і біліотечні заклади, школи, селищна рада та старостинські округи Хорошівської ОТГ, колективи, установи і організації селища. Фойє Будинку культури випромінювало справжню Великодню радість: паски, крашанки, писанки, великодні смаколики, вироби умілих рук у вигляді яєць, курчаток, зайчиків, вишиті рушники, а головне,-тепла і привітна атмосфера. Кожна експозиція учасників була оригінальною, мала щось особливе, чого не було в інших. Найкращими були: 1 місце – Хорошівська гімназія, Давидівський старостинський округ. 2 місце - жіночий вокальний ансамбль «Свічадо», Краївщинський старостинський округ. 3місце - Дашинський, Рижанський старостинські округи.

 

27 травня – відбувся  вперше конкурс дитячої творчості  «Нові таланти».

Понад 70 учасників віком від 6 до 16 років завітали , аби вразити журі й глядачів співом, танцями, художнім словом, малюнками, виробами декоративно-прикладного мистецтва. Виступи конкурсантів вражали майстерністю і артистизмом. За рішенням журі Гран-Прі за участь у номінаціях «Інструментальний жанр», «Образотворче мистецтво», «Декоративно-прикладне мистецтво» отримала Анна Ткаченко. Переможцям вручено дипломи та цінні призи. Усі учасники отримали солодкі подарунки .

 

7 липня у зоні відпочинку на березі Ірші  відбулося Купальське  свято .

Більше  трьох сотень жителів і гостей Хорошева завітали на гуляння.

Свято супроводжувалося  іграми, піснями, забавами,пусканням віночків на воду, стрибанням закоханих пар через вогонь, шуканням у лісі магічної квітки – цвіту папороті. Звучали обрядові пісні у виконанні фольклорних колективів. Дівчата та хлопці водили хороводи біля купальського дерева. Найбільш кмітливі відгадували загадки та отримували призи. Завершилося народне гуляння виступами музик та танцями.

25 серпня відзначали  28-у річницю Незалежності України і День селища. На свято приїхали гості - делегації з Білорусії, Польщі, Литви зі своїми концертними програмами. На  святі  був традиційний велопробіг, в якому взяли участь 300 дорослих та 100 маленьких учасників. Працювали аніматори, клоуни, із дітьми проводили різні веселі конкурси. Були об лаштовані цікаві фотозони, проходив шоколадний майстер-клас. Проводився  конкурс на кращий дитячий візочок, прикрашений в українському стилі. Працювала святкова ярмарка, атракціони, ятки із сувенірами. Під оркестр пройшов парад вишиванок. Відбувся флешмоб. В офіційній частині  селищний голова  В.В. Столярчук  та гості  з республік Польща, Білорусія, Литва привітали  всіх зі святом.  Нагородили кращих людей селища за їхні заслуги  та працю знаком пошани «Почесний громадянин селища Хорошів». Нагородили багатодітних сімей і матерів воїнів, загиблих у зоні АТО. Глядачів потішив святковий концерт, нагородження  за номінаціями «Кращий майстер», байкери, святкове вогняне шоу. Закінчилось святкування запальною дискотекою.

 З 19 жовтня по 3 листопада  проходили творчі звіти аматорських колективів сільських клубних закладів – філіалів  на сцені Будинку культури. В ньому взяли участь 16 клубних закладів-філіалів. Всі гарно готувались до звіту. Представляли свою програму виступу кращими номерами. Журі було важко оцінити кращих. Ними стали: Гран-Прі-Зубринській Будинок культури-філіал;

1місце - Березівський клуб-філіал;

2місце - Дворищенський  Будинок культури-філіал,

              Краївщинський клуб-філіал;

3місце - Давидівський клуб-філіал,

             Теренецький клуб-філіал,

              Грушківський будинок культури-філіал.

8 листопада  відзначено Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Це свято тих, хто створює  гарний настрій іншим людям. Було воно яскравим, сповненим позитиву і драйву, емоційно наснаженим. Створене воно було зусиллями й талантами  клубних працівників  Хорошівської селищної ради, переможцями творчого звіту. Представники влади привітали працівників культури  зі святом, кращим вручили нагороди, грамоти, подяки. Відбувся святковий концерт.

 

Налагоджена  робота і у 20 філіалах Будинку культури, в закладах оформлюється наочна агітація,виставки декоративно-прикладного мистецтва. Проводяться ремонти. Упорядковуються приміщення та приклубна територія.  Заклади повністю забезпечені кадрами. Постійно покращується матеріально-технічна база.

Коротко про кращих:

Краївщинський клуб-філіал

Тут працюють: драматичний , танцювальний, вокальний: дорослий і дитячий, художнього читання колективи.

Кожного місяця  протягом року  проходили масові заходи. Кращими були:

8січня «Різдво для дітей» - вітали всіх дітей,які проживають в селах Краївщинської громади подарунками та солодощами.

12травня провели свято День матері « На крилах пісні і краси».Воно пройшло за сприяння малого підприємства «Літос».Відбувся концерт. Квітами вітали жінок,які були в залі і на сцені.

Урочисто і піднесено проведено свято не тільки свого села, а й сіл, які розташовані поблизу і входять до однієї громади. Це села: Папаніно, Іванівка, Омелівка, Шадура. Тут вшановували найстарших, наймолодших жителів, матерів-героїнь, сімейні пари, усіх працюючих, майстринь,                                                                                         найкращий двір, учасників АТО. Привітали концертною програмою, цінними подарунками.                     

В клуб-філіал придбано: музичну апаратуру,  піч Булер`ян   KOZAK 2шт, пошито сценічні костюми.

В Давидівському с/клубі –філіалі  найкращими масовими заходами були: свята «Масляна»  та  «Івана Купала». Тут пройшли цікаві ігри,конкурси,розваги. Свято «Масляна»  було багате на різних персонажів:сама «Масляна»,баба Зима,дівчина Весна. Багато молоді в українському вбранні,які запрошували жителів села до танцю . Бабу Мару спалювали до приходу Весни.Багато смільчаків вибиралися на стовп за подарунками. Усіх частували варениками,млинцями,пирогами,кашею і шашликами.Були гарно вбрані коні,які привезли Весну.

Свято Івана Купала проходило на березі річки з водяними  та лісними персонажами. Вся молодь села заходили в воду та обливалися нею на щастя.Зустрічали царя Водяного.Пригощалися ухою,солодощами.Дружно перестрибували через Купальський вогонь.

В клубі систематично працюють аматорські колективи вокальні: дорослий –«Червоні маки», дитячий- «Посмішка»,танцювальний-«Перлинка» драматичний,художнього читання .

В Березівському клубі-філіалі В січні провели в селах: Березівка,Торчин,П.Гута,Калинівка  щедрівки і колядки.До Міжнародного жіночого дня відбувся вогник для жінок Березівського  старостинського округу. На Дня примирення  проведено  мітинг і концерт біля пам»ятника в с. Березівка. У червні і вересні  провели обряди « Золоте весіллячко»

В серпні гарно пройшло свято села . Головною прикрасою свята були жителі сіл громади і гості.Староста привітала всіх зі святом,подякувала односельцям за чисті вулиці,уквітчані обійстя,за любов до свого села. Запрошені на свято гості  з Хорошівської селищної ради вони подарували сертифікат на заміну вікон в дитячому садочку. Вшанували  найстаршого і наймолодшого жителя громади,найстаршу та наймолодшу подружню пару, багатодітних сімей. Дарували подарунки  за кращий двір.Свято супроводжувалось концертною програмою аматорських колективів клубу- філіалу. Закінчилось народним гулянням.

 

В Грушківському СБК -філіалі  в серпні  святкували День громади.Для дітей працювали безкоштовні атракціони.Було облаштовано фотозону.На свято прибуло багато гостей, також приїхали з різних куточків колишні жителі,депутати обласної ради,працівники  селищної ради.Вшановано було найстаршого і наймолодшого жителів громади.Вітали  весільних ювілярів та молодят. Особливо всім сподобався святковий концерт,підготовлений  аматорами сцени Грушківського Будинку культури. Всіх присутніх частували  юшкою,кулішем,пампушками,смаколиками. А ще демонструвався фільм з історії та життя громади. Закінчилося свято молодіжною дискотекою.

  Також  гарно   відбулося свято День рибалки.Захід проходив на ставку.Проводились  змагання з рибної ловлі , різні конкурси,святковий концерт, вручались грамоти,цінні подарунки.Люди могли смачно поласувати «ухою»,картоплею фрі»,шашликами,млинцями ,дерунами різноманітними салатами  приготовленими  силами кулінарів-чоловіків із числа активістів ГО рибалок- любителів «Грушківський рибацький рай».Дискотека завершила  традиційне дійство.

В Будинку культури працюють  4аматорські самодіяльні колективи.

Придбано мультимедійного проектора на суму 20600грн.

 Знам»янському клубі-філіалі  проведено:

- виставку народних умільців з образотворчого мистецтва,вишивки;

 - мітинг до Дня Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні. До могили  невідомого  солдата були запрошені учасники  бойових дій  в зоні АТО.

На трійцю відбулося свято села.

Тут прцюють : гурт»Молодички»,дитячий вокальний ансамбль, гурток художнього читання.Придбано  сценічні костюми  на суму 10000грн.

 В Дворищенському сільському Будинку культури-філіалі особливо полюбилось глядачам свято Івана Купала. За давнім звичаєм , 6 липня у Дворищах відзначали наймістичніше та найромантичніше свято Івана Купала – одне із найдревніших і найцікавіших літніх свят наших предків. Це день літнього сонцестояння. А також свято молоді, свято сонця, землі, води і вогню, свято ворожіння на кращу долю.

 Дівчата заздалегідь готувалися до свята – плели собі купальські віночки, хлопці приносили купальське дерево – Марену, яку дівчата прикрашали стрічками та квітами. І починалося купальське дійство…  Пісні, танці, веселі жарти, ворожіння на вінках та інші купальські обряди . Свято супроводжується концертними номерами у виконанні аматорських колективів Будинку культури.

16 листопада відзначалось свято села. Тут було представлено святковий концерт,особливо полюбився глядачам виступ малюків з дитячого садочка. Сюрпризом свята був виступ аматорів сцени Сколобівського клубу-філіалу,а саме гурту « Мальви».Всіх пригостили смачними стравами.

В будинку культури працюють колективи:

-фольклорний  «Любисток», вокальний «Купава» ,танцювальний «Поліський віночок»вокальний дитячий «Зорепад»,гурт « Дворищенські карасі».

Сколобівський сільський клуб-філіал надзвичайно гарно проводить свято «Живе і квітне село».Воно завжди проходить на Покрову.Запрошують багато гостей.В сценарії концерт,ігри,розваги,вшанування почесних односельців,різні конкурси,виставка робіт умільців села та інше.

В Зубринському Будинку культури-філіалі  систематично працюють  5 аматорських колективів. Проходять масові заходи. Кращими є Новорічні щедрівки,колядки,свято села, свято жінок. Вокальний ансамбль  «Чарівниці» бере участь в масових заходах Хорошівського Будинку культури. В творчому звіті, який підготовлено і проведено було на високому рівні, вони  вибороли Гран-Прі.

У Рижанському клубі-філіалі  працюють аматорські колективи:

Дорослий вокальний -10 учасників, дитячий вокальний-4 учасники, художнього читання-3 учасники. Протягом  року проводились масові заходи:

-Щедрик-щедрівочка,концерти до Дня матері,Дня села ,Дня козацтва,свято Івана- Купала.Неодноразово виїздили з концертною програмою в с.Данилівка,Зубринка,Кропивенка,Данилівка. Традиційно проводиться свЯто до дня захисту дітей.

Суховільський клуб-філіал  на даний час переведено згідно договору оренди  в приміщення школи,яку  закрито. А старе приміщення клубу  розвалене деревом при стихійному лисі і непридатне для подальшого користування.  Робота тут проходить добре.Завідуюча клубом здійснює поточний ремонт приміщення  своїми силами. Працюють аматорські самодіяльні колективи: дорослий вокальний,дорослий фольклорний,дитячі: вокальний, драматичний і танцювальний.Проводяться масові заходи. Належним чином ведеться документація клубу. Гарно проходять Новорічні щедрівки і колядки не тільки в своєму селі,а і в селах: Крук,Мар»янівка.14 жовтня відбулося свято села. Односельці задоволені працею завідуючої клубом.

 

Належним чином ведеться діяльність Теренецького і Поромівського клубних закладів-філіалів.Працють аматорські колективи,проводяться масові заходи,упорядковуються приміщення зовні і внутрі. Вони беруть участь у проведенні заходів сусідніх колег.Підвищують свій фаховий рівень.

В  Хорошівському  Будинку культури працюють 23 аматорських  творчих  колективів  ,студій,груп , клубів,з них 7 мають звання «народний»,1 звання «зразковий». Ці звання підтверджують високий рівень виконавської майстерності учасників та професійність керівника.

 

- Зразковий дитячий вокальний ансамбль “ Кольорові пташки”- 50 учасників;

-  народний хор ветеранів  “ Джерело” -17учасників;

- народний духовий оркестр-24учасників.

- гурт « Мріяни»-4учасників.

- народний хор української пісні-30учасників.

- жіночий вокальний ансамбль «Лілея»-4учасників.

- фольклорний гурт «ЧІП»-5учасників.

- фольклорні колективи- «Хорошки» (6) і « Перевесло» (8)-14учасників.

- жіночі вокальні ансамблі « Гуляночка»(10),» Свічадо» (10)- 20учасників.

- хореографічний -25 учасників.

- дует «Експромт»;

- гурт «Без питань»-5учасників;

- солістів-вокалістів – 6 учасників;

- солістів-інструменталістів- 2 учасники;

- гурт «Прямий ефір»-4 учасники;

- студія образотворчого мистецтва -25 учасників: молодша і старша групи;

- театральна студія «Феєрія» 40 учасників.

- фітнес клуб -15 учасників;

- жіночий клуб «Струни серця»-20 учасниць.

- молодіжна група «Молодь Хорошева»-18 учасників.

Зразковий дитячий вокальний ансамбль “Кольорові пташки” заснований у 1991 році Жанною та Олегом Шишкіними, які є керівниками колективу. В ньому беруть участь  50 дітей віком від 4 до 16 років. Колектив є основою дитячого  хору при  римо-католицькій  парафії Преображення Господнього в смт. Хорошів. Основа репертуару польська пісня. В 1996 році  колективу присвоєно звання «зразковий», він має високий професійний рівень. Колектив веде активне творче життя. Кожного року є учасником  міжнародних, всеукраїнських, обласних та районних фестивалів та інших заходів. Є засновником районного фестивалю дитячої творчості та польської культури «Бо світ-це ми», який вже відбувся 16 рік поспіль.   Колектив лауреат багатьох пісенних   фестивалів, неодноразово нагороджувався за успішні виступи. Нагороджений Дипломом за  ІІ місце XXV міжнародного фестивалю колядок в Бензіні (січень 2019),  та Дипломом Лауреата міжнародного конкупсу польської пісні "Веселка полісся" в Житомирі  (жовтень 2019).

У доробку ансамблю велика кількість сольних концертів на теренах України та Польщі.

21 серпня 2008 року керівники ансамблю Олег та Жанна Шишкіни отримали почесну відзнаку Міністра культури та освіти Республіки Польща -  «Zas?u?ony dla kultury polskiej» (Заслужені діячі польської культури).

Колектив  Бере участь у багатьох масових заходах району. В 2018 році знову  підтвердив звання «зразковий».

  • Більше двадцяти  років як працює в Будинку культури народний хор української пісні. Керує колективом досвідчений, талановитий спеціаліст  Пастушенко Любов Олександрівна. Вона  має вищу освіту.  В колективі займається 30 чоловік. Це не тільки працівники культури а і працівники лікарні,редакції газети «Прапор», відділу сім`ї, дітей, молоді, спорту та  соціального захисту населення Хорошівської селищної ради, житлово-комунального господарства, громадяни селища. Цей народний колектив користується особливою любов`ю глядачів, тому що під керівництвом високопрофесійного хормейстера  постійно оновлює свій репертуар і вдосконалює майстерність виконання музичних творів. Даний колектив бере участь  у масових заходах Будинку культури, виїжджає з концертами на села району, запрошується до участі в обласних концертах. Успішно дарував свій виступ глядачам  в м. Єльськ республіки Білорусь. Бере участь в обласних конкурсах, фестивалях, на яких отримує призові місця.У фестивалі конкурсі хорової пісні пам'яті  А.Пашкевича «Мамина вишня» в м. Баранівка  отримав диплом  Лауреата 1-го ступеню. Має звання «народний» з 2006 року. В  2018р. звання    «народний» підтвердив. Постійно підвищує свій фаховий рівень. Учасники хору закохані в пісню та у свій хор.
  • Хор ветеранів  “Джерело”  працює уже більше 26 років. В колективі  170 учасників. В 2000році йому присвоєно звання “народний”.  Своїми концертами  колектив обслуговує  населені пункти району.  Бере участь  в масових заходах  Будинку культури : до Міжнародного жіночого дня 8-Березня, Дня Перемоги, Дня незалежності України, до дня селища.  Учасники  колективу дуже добросовісно відносяться до репетицій. Постійно поновлюють репертуар, з любов’ю відносяться до кожного твору. Колектив постійно бере участь у обласних фестивалях, де неодноразово нагороджувався грамотами та дипломами. Керівник колективу –методист Жеревко Марія Борисівна. В  2018році колектив підтвердив  звання «народний».На базі даного колективу створено і працює любительське об»єднання «Джерело». На обласному огляді-конкурсі любительських об»єднань  вони вибороли Перше місце.Кожного місяця об»єднання проводить засідання на різні теми.
  • Духовий оркестр вже 19 років має звання “народний”. Керував  ним досвідчений  педагог, хороший спеціаліст, працівник  зі стажем більше 49 років, викладач  музичної школи – Горностай Ілля Дмитрович. На жаль  керівник відійшов у вічність. Оголошено конкурс на заміщення посади керівника оркестру. Колектив лауреат багатьох обласних, районних конкурсів, на яких завжди виборює призові місця;  учасник  масових заходів , улюбленець глядачів. Брав участь в багатьох обласних концертах:  колектив складається з   24 учасників. Користується авторитетом  в районі та області. Неодноразово нагороджувався дипломами та грамотами. В   2018році колектив підтвердив звання «народний». Забезпечений  новими  сценічними костюмами та інструментами. Наразі розпочне підготовку до обласного конкурсу духових оркестрів в 2020році, який проходитиме в смт. Хорошів.
  • Фольклорний гурт «ЧІП» працює в Будинку культури  більше 15 років . Користується любов»ю глядачів по всій Україні. В основі його репертуару – українські народні пісні.Склад колективу-5 чоловік. За роки творчої діяльності гурт неодноразово брав участь у фестивалях, а саме: «Закарпатський Едельвейс», «Двінкі перлини Верховини», «Лесині джерела», «Свято Літа» м.Новоград-Волинський, «Купальські роси»   Ружин, «Грай гармонік»  Білорусь, «Свято  вишиванки»-(м.Львів), «Дзвенять цимбали і гармонь»-(м.Постоли-Білорусь), неодноразово  виїздив з концертною програмою до республік: Польща, Білорусія, Італія, Литва. Колектив брав участь в  телевізійній програмі  «Україна має Талант». Постійно поновлює свій репертуар. В 2010 році  гурту присвоєно  звання  «народний» .Неодноразово нагороджувався почесними грамотами та дипломами.Творча діяльність колективу висвітлюється в районній газеті «Прапор», на обласному та республіканському телебаченні. Восени 2018 р. колектив  захистив звання «народний».
  • В 2009 році створено фольклорний  колектив «Хорошки». Зі своїми виступами колектив побував в Білорусії, в Польші , смт. Ємільчино на фестивалі «Поліське перевесло»,  на Міжнародному святі літератури та мистецтва «Лесині джерела» в м. Новоград-Волинський, на святі Деруна в м. Коростені, на обласному святі Івана Купала-с.Буки Малинського району,Ружинський район,,в смт. Черняхів  на фестивалі « Козацька воля»,в смт. Брусилів на фестивалі «Короваю, мій раю», на обласному святі »Млинця» в смт. Червоноармійськ., « Поліське Перевесло» в в смт. Ємільчине, «Фольклористе намисто»-(м. Коростишів) в багатьох   селах нашого району. Глядачам до вподоби виступи колективу. Репертур колективу  різноманітний. Виконуються  українські, обрядові та інші пісні.   Керує колективом методист  Будинку культури Жеревко М.Б.У 2017 році колективу присвоєно звання «народний». 27 липня в м. Єльськ  Республіки Білорусь на ювілейному 10-му регіональному фестивалі гармоністів «Грай, гармонік»  «Хорошки» вибороли перше місце, а 21 вересня  в селищі Ємільчине на VII обласному фестивалі народної творчості  «Поліське перевесло»  у номінації «Колектив малих форм» колектив здобув Гран-Прі фестивалю.

 

  •  Гурт “Мріяни” більше 20 років. Має звання “народний”. Колектив переможець багатьох обласних пісенних фестивалів, учасник багатьох масових заходів, які проходять в Хорошівському  Будинку культури. Керує колективом  Зубрицький Микола Олександрович. В  2018році колектив підтвердив звання «народний».  Колектив постійно працює над підвищенням свого фахового рівня.
  •   22 роки працює жіночий вокальний ансамбль    «Лілея». Поетичну назву колектив взяв від пісні І. Сльоти «Чарівна лілея» Керівник - методист Будинку культури Слобожан Ірина Анатоліївна. Колектив постійний учасник  масових заходів Будинку культури. Часто виїздить з концертами в сусідні райони.Виступав на сцені в м. Єльськ республіки Білорусь. Брав участь у Міжнародному святі «Лесині джерела» в м. Н-Волинський.  Постійно займається над підвищенням свого  фахового рівня. У репертуарі  колективу різнобарвні пісні.  В червні 2006-го року колективу присвоєно звання “народний”. В  2018р. звання  підтверджено. Пошито нові сценічні костюми. В планах на майбутнє - більше брати участь в масових заходах, розширювати свій репертуар та підвищувати виконавський рівень.

 - Колективом солістів –вокалістів керує В. Райковський.

Солістка Матвієнко О.Г.-співає з 1998року.Бере участь майже у всіх заходах Будинку культури,та сусідніх культосвітніх закладах,а саме: у   у концерті до Дня селища, на обласному святі «Івана Купала» с.Буки Малинського району, на обласному святі «Квітуче моє Полісся» та ін.

Соліст Райковський В.С. – співає з 2002 року. Бере участь у всіх масових заходах  Будинку культури, та багатьох заходах району, області. Зі своїми виступами побував  в республіках Польщі, Білорусії, Литві. На відкритому обласному фестивалі української сучасної  естрадної пісні «Зорі над Убортю» м. Олевськ виборов 1-місце  в категорії солісти. Нагороджений Дипломом лауреата на ХII Днів Польської культури на Україні вХХV Міжнародному фестивалі Польської культури “Tecza Polesia”. Нагороджений грамотою відділу культури  та Хорошівської селищної ради за досягнення в праці та з нагоди професійного свята.

Соліст Костецький С.В.-співає з 2010р. Бере участь в концертах і масових заходах району.Неодноразово брав участь у концертах м. Житомира  на честь професійних свят.Є учасником колективів Будинку культури «Хорошки», «Гуляночка». Нагороджений грамотою відділу культури за досягнення в праці та з нагоди професійного свята.

Солістка Горбачевська Петрунеля  багато років дарує свої пісні глядачам. В її репертурі пісні різного характеру. Брала участь у фестивалях- конкурсах «Мелодія двох сердець» м. Київ, «Пісенний вернісаж» м. Київ, «Кришталевий Трускавець» м.Трускавець, у фестивалі сімейної творчості «Поліська родина» м. Житомир. У програмі П. Зіброва «Карооке для дорослих « м. Київ одержала              2 місце.

Солісти–інструменталісти  О.Райковський, О.Іщук  своїм мистецтвом  (грою на саксафоні) додають гарного святкового настрою глядачам у залі, вражаючи їх своєю виконавською майстерністю та сценічною культурою. Їм завжди вдячні глядачі аплодують з оваціями. Вони постійно поновлюють свій репертуар. Працюють над підвищенням свого фахового рівня.

В 2014 році  створено вокальний ансамбль «Гуляночка». В колективі  співають 10 учасниць- завідуючих клубними закладами Хорошівської селищної ради. Вони дипломанти Міжнародного фестивалю «Свято льону»,обласного фестивалю «Поліське перевесло» м.Ємільчине. Репертуар різноманітний.Вдало підібрані сценічні костюми. Колектив  бере  участь у багатьох масових заходах Хорошівскої ОТГ. Їхні виступи  вражають  глядачів артистизмом,вдалим втіленням сценічного образу. Керівник –методист Жеревко М.Б.

В 2012році створено  два нові аматорські колективи, це: гурт «Без питань», керівник методист районного Будинку культури Райковський В.С. та дует «Експромт» керівник музикант ВІА Костецький С.В. Гурт «Без питань» на відкритому обласному фестивалі сучасної естрадної пісні  «Зорі над Убортю» м. Олевськ виборов  перше місце, а дует «Експромт» друге місце. Колективи  беруть участь у заходах Хорошівської ОТГ,  області, працюють над підвищенням свого професійного рівня. Є улюбленцями глядача.

Фольклорним колективом  «Перевесло» керує методист М. Жеревко. В ньому 8 учасників  - 4 чоловічого і 4 жіночого складу. Це  зрілі люди ,закохані в мистецтво. Кожен їхній виступ-для них свято. Вони взяли участь у заходах: святкових концертах: до Дня жінок, до Дня медичного працівника, Дня незалежності україни і Дня селища, до Дня Козацтва, до Дня людей похилого віку  в Хорошівському Будинку культурни. Прикрасили своїм виступом свята сіл  Дашинка, Рижани.

Дитяча театральна студія «Феєрія» самобутній, яскравий колектив, відомий не тільки в рідному селищі, а й поза його межами.

Колектив був заснований у 2017 році і ось вже майже 3 роки працює в напрямках класичного, оригінального театру, естрадних мініатюр, а також пантоміми.

Виховання художнього смаку, культури, знайомство з театральним мистецтвом, розвиток творчих здібностей дітей – головна мета роботи керівника колективу Сівінської Ірини. За час існування студії керівнику вдалося створити стабільний дитячий колектив, який налічує понад 30 вихованців віком від 6 до 17 років.

Високий рівень виконавської майстерності вихованців та постановчої роботи керівника дають змогу урізноманітнити репертуар цікавими драматичними та поетичними творами. Літературно-пластичні композиції, пантоміма, естрадні мініатюри, синхробуффонада, уривки з п’єс завжди викликають неабияку зацікавленість глядачів.

Упродовж трьох років дитяча театральна студія «Феєрія» неодноразово одержувала звання переможця, лауреата, різноманітні нагороди на фестивалях та конкурсах різного рівня. 

2019 рік – Лауреат І премії ХІХ Міжнародного фестивалю-конкурсу «Зимова Фантазія» в рамках пректу «Квітуча Україна»;

2019 рік – «Гран-Прі» та І місце у конкурсі читців, присвяченому 205-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка «Єднаймо України Тарасовим словом»смт Хорошів;

2019 рік – «Гран-Прі» ІІІ обласного фестивалю-конкурсу театрального мистецтва «Зірочки Мельпомени» у номінаціях «Класичний театр» та «Оригінальний театр» м. Житомир;

2019 рік – Лауреати XVI дитчого фестивалю польської культури «Бо світ – це ми» смт. Хорошів;

2019 рік – ІІ місце у фестивалі-конкурсі дитчої та юнацької творчості «Нові таланти – 2019» смт. Хорошів;

Насичена концертна діяльність, цікавий навчально-виховний процес, перемоги в конкурсах та фестивалях театрального мистецтва допомогли створити ву колективі атмосферу єдності, творчого підйому, єдиної родини – керівника, вихованців та їх батьків.

Успішно з 2001 року працює в Будинку культури студія образотворчого мистецтва. В студії займається  дві групи дітей: молодша 1-4 класи, старша 5-11 класи.  Всього дітей 25 чоловік.В основному групи займаються в приміщенні, а в теплу пору року  виходять на природу, де роблять замальовки дерев, трави, квітів. Заняття проходять згідно плану роботи. Кращі роботи представлено на постійно діючі виставки образотворчого мистецтва. Студія  брала участь в конкурсах на тему: «Я люблю нашке Полісся».  «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про протидію торгівлі людьми», в дитячому фестивалі «Бо світ- це ми», конкурсах: «Намалюй громаду та довкілля – вирішуй проблему забруднення повітря» де Мошківська Даша  зайняла 2 місце. Проходять дні іменинника, де діти одержують подарунки, смакують чай, печиво, цукерки. Діти закохані в свою студію.

Жіночий клуб «Струни серця» створений  шість років  тому, 30 січня 2013 року. В ньому  згуртувалися  жінки  з єдиною метою  з’єднати  в одне ВЕЛИКЕ СЕРЦЕ (емблема клубу)  живі струни жіночої доброти, теплоти, світла, любові і краси, щоб   відволіктися від буденних клопотів, бути активними, впевненими, потрібними. За 6 років у них появилося багато прихильників, як серед жінок так і чоловіків не тільки в районі, а і в Україні. На сайті  фейсбука  є  сторінка, де висвітлюються  матеріали про Їхню діяльність. Там вони обмінюєються досвідом роботи з територіальним центром м. Дніпра, Житомира, вони запрошують до себе на заходи цікавих,знаменитих  людей. Їх підтримують чоловіки жінок ,які є членами клубу. А це є чи не найвищою для жінок оцінкою...Активна співпраця з організаціями: г/о «Нитка Аріадни», районними радами ветеранів жінок ,    показала, що вони зробили часточку свого внеску в їхній роботі.

  Шість років –  небагато і немало.  За цей відрізок  клубного життя у них відбулося дуже багато цікавих подій, цікавих історій, спілкування. Вони багато чому навчилися, оволоділи технікою майстер-класів в різних напрямках. Важливим є те, що  члени клубу  розкрили свій талант, багато хто з яких збирався  відкласти його десь на поличку, але саме тут дало їм новий поштовх до нових злетів, активності, відчуття себе корисними і потрібними у суспільному житті. Талант дається Богом і це щастя дарувати його людям. Клуб здійснив поїздки до Ботанічного саду в м.Київ,в Софіївський парк - м. Умань,на кольорові фонтани в м.Вінницю, на виставу до теару м. Бердичева.

Другий рік  діє при Будинку культури     клуб здоров’я  «Краще життя».

 В клубі  працюють три групи: лікувальна фізкультура,скандинавська хода, оздоровчий масаж. Більше 100 чоловік мають нагоду покращати свій стан здоров»я, ознайомитися з правильним харчування,подбати про свій зовнішній вигляд в плані зменшення ваги тіла. Тут проходять лекції про здоровий спосіб життя,йде перегляд фільмів про те як наш спосіб життя  може  вплинути на наше здоров»я. Кохного понеділка і середи з 12-00 до 13-00 та з 17-00 до 18-00 години  проходить заняття лікувальної фізкультури, які відвідують більше 50 чоловік. Кожної неділі більше 40 чоловік йдуть скандинавською ходою  по 5-7 кілометрів по опреділеному маршруту. Згідно графіка проходять в приміщенні будинку культури оздоровчі масажі . Жителі  з вдячністю дякують за створення такого клубу.

З травня місяця цього року при Будинку культури працює неформальне  об»єнання «Молодь Х». В них є своє кредо  «Зробимо наше селище найкращим» Основу його складає ініціативна творча  молодь віком  від 14 до 22 років. В організаційну раду  входить 5 чоловік. Вони, за допомогою працівників  Будинку культури, проводять трансляцію фільмів під відкритим небом. Молодь приходить із пледами, сухариками, чіпсами, кожен знаходить для себе зручне місце: на лавках, на траві, на мопедах чи скутерах. Усі бажаючі пригощаються чаєм із печивом. Також для них пройшли такі заходи як: гра  «Молодіжний Твістер», «Квест». Організовані дискотеки «Прощай літо» під відкритим небом  в зоні відпочинку біля річки «Ірша».

В холодну пору року дискотеки проходять в Будинку культури. В плані  на майбутнє – обладнання кімнати в Будинку культури, яка раніше використовувалася під «Кафе»  для « Молодь-Х».    Щоб бути в курсі життя «Молодь Х», можна підписатися на сторінки в соціальних мережах Фейсбук чи Інстаграм. Зараз молодь веде підготовку до зустрічі  Новоро року.

Опорними колективами Хорошівської ОТГ є:

  • колективи «Перевесло», «Хорошки»; «Гуляночка».
  • фольклорний колектив «ЧІП»;
  • Солістів- вокалістів.
  • Народний хор української пісні;
  • Вокальні гурти: «ЛІЛЕЯ», « Мріяни» ;
  • Народний духовий оркестр;
  • Театральна студія  «Феєрія»
  • Гурт «Експромт»
  • Зразковий ДВА «Кольорові пташки»
  • Дует саксафоністів
  • Фольклорний колектив «Любисток» -с. Дворище.
  • Вокальна група «Берізка» с. Березівка;
  • Вокальна група   «Вишиванка» -с.Рижани;
  • Вокальна група  «Чарівниці»Зубринського СБК.
  • Вокальна група «Червоні маки» с.Давидівка

 Низький уклін аматорам – учасникам творчих колективів, які на громадських засадах відвідують численні клубні формування. Це люди, закохані в мистецтво, вони палають любов’ю до справи свого життя – своєю творчістю  нести людям добро і радість у кожну домівку, а наші фахівці  завжди з готовністю допомагають їм у цій справі.  Ми намагаємось будувати свою роботу так, щоб діяльність наших  колективів  за результатами можна було без перебільшення назвати  Мистецтвом - «Мистецтвом  рідного селища» .

Одним з пріоритетних напрямків роботи  Будинку культури є надання методичної та практичної допомоги закладам культури-філіалам  Хорошівського Будинку культури. Методичний кабінет Будинку культури  є центром для надання фахової допомоги та підвищення кваліфікації працівників клубних закладів. Робота методичного кабінету Будинку культури спрямовується на стимулювання діяльності клубних установ, розвиток аматорства, збереження, підтримку та популяризацію народних звичаїв, обрядів, народних художніх промислів,    поширення інноваційних форм роботи. Методисти Будинку культури  закріплені за сільськими клубними закладами, надають методичну і практичну допомогу працівникам безпосередньо на місці. Методичний кабінет аналізує статистику та текстову звітність. Методисти розробляють примірні методичні рекомендації, сценарії і беруть безпосередню участь в організації і проведенні культурно – масових заходів. Заходи, які проводяться в Хорошівській селищній раді  публікуються  в  місцевій газеті «Прапор», в групі «Хорошівський Будинок культури»  у Фейсбуці.

    Методистами Будинку культури  згідно графіку здійснено виїзди в сільські установи з метою надання методичної допомоги з питань ведення документації, організаційної роботи, щодо створення аматорських колективів, оформлення стендів в клубних закладах. Надання практичної та методичної допомоги фахівцям клубних закладів  відчутно впливає на результати творчої роботи  наших аматорських колективів та окремих виконавців.

 Кожного місяця проводяться наради, кожного кварталу семінари ,де висвітлюються нагальні питання щодо поліпшення роботи клубних закладів та колективів художньої творчості,доводяться  чергові завдання ,проводиться ретельний аналіз роботи керівників творчих колективів,вирішуються першочергові питання. При методичному кабінеті працює школа-практикум для початківців. Протягом року  пройшли стажування завідуючі клубами-філіадами  сіл: Дашинка, Неверівка.   Розроблено і розповсюджено у клубні заклади, враховуючи плани роботи та наявність аматорських творчих колективів, методичні рекомендації по підготовці та проведенню культурно - дозвілевих заходів, методичні рекомендації для  роботи колективів художньої творчості, окремі добірки, сценарні матеріали. Значну допомогу клубним працівникам по  підбору музичного матеріалу, запису фонограм, пісень надає студія звукозапису.

Методистами проводиться перевірка санітарного стану закладів та приклубної території, перевіряється клубна документація-все це дає свої відчутні результати . Завдяки такій тісній співпраці ми постійно в курсі подій,що відбуваються в професійному житті наших колег, ми завжди із задоволенням ділимося своїм досвідом, вони з нами-своїми щоденними   маленькими досягненнями, проблемами. В обласному огляді-конкурсі методичних кабінетів  наш  виборов 1-ше місце.

Будинок культури здійснює платні послуги по проведенню концертів, обрядів «одруження», вечорів відпочинку молоді, оренді  приміщень, транспорту, сценічних костюмів, великої сцени, яка використовується на вулиці. Кошти отримані від платних послуг використовуються на виплату заробітної плати та упорядкування приміщення. У 2019 році клубними закладами ОТГ надано платних послуг на суму 190000 грн.

 В клубних закладах Хорошівської селищної ради постійно проводиться робота щодо приведення у належний санітарний стан приміщень та прилеглої території.  На належному рівні  протипожежний стан та охорона праці.

При нинішньому керівництві Хорошівської селищної ради  суттєво покращилася матеріально-технічна база клубних закладів та стан приміщень. Проведено поточні  та комсметичні ремонти у клубних закладах сіл:.Зубринка, Грушки, Рижани, Ставки, Березівка, Давидівка, Дворище.

Проведено ремонт стелі в фойє Будинку культури, обладнано велику залу тепловими нагрівачами  в стелі, здійснено ремонт даху Грушківського сільського Будинку культури-філіалу,ведеться  капітальний ремонт Сколобівського сільського клубу-філіалу, ремонт орендованого приміщення під Суховільський клуб-філіал.

Закуплено піч Булер`ян  KOZAK - 4шт.    для опалення клубів-філіалів сіл: Краївщина, Березівка, Зубринка.

Закуплено сценічні костюми для вокальних колективів в Хорошівський Будинок культури Краївщинський, Давидівський, Теренецький сільські клуби-філіали, одяг сцени пошито в клуби-філіали сіл: Грушки, Давидівка, мультимедійний проектор в БК с. Грушки, музичну апаратуру в Давидівський, Краївщинський клуби-філіали. Упорядковано плиткою частину площі при Будинку культури.

Музей спрямовує свою роботу на виховання у молоді активної життєвої позиції, моральних якостей, вибору свого місця в житті, проводить велику копітку роботу по збору й примноженню матеріалів з історії рідного краю.   Основними напрямками роботи музею є:

- робота по збереженню і пропаганді духовної спадщини та матеріальної культури, вихованню національної самосвідомості та патріотизму серед підростаючого покоління;

- дослідження нових тем відповідно пам’ятних та календарних дат, оформлення відповідних виставок та організація масових заходів;

- пошукова робота з метою поповнення музейної колекції новими надходженнями;

- комплектування, систематизація та паспортизація музейного фонду.

         Хорошівським народним музеєм проведено наступні заходи:

- підготовлено два музейних уроки в Хорошівській гімназії «Афганістан болить в моїй душі» (на даному заході поділилися спогадами  про ті події воїни-афганці); урок мужності, присвячений Дню пам’яті та примирення;

-виготовлено стенд:

«Ідуть роки…

Життя сторінки перегортає

А біль Афгану

Чомусь в душі не замовкає»;

- проведено три заходи-зустрічі із земляками-заслуженими працівниками України:

«Найбільший скарб – твої безцінні люди

 На святій прадідівській землі»;

- проведено культурно-мистецький захід -

          «У нашому роді, у нашім народі

            Доля і хустка– тернові завжди».

         До Міжнародного Дня музеїв проведено День відкритих дверей – «На гостини до музею».

         З нагоди відзначення Дня незалежності України та Дня селища працівниками музею було проведено конкурс «Хорошів у фотооб’єктиві» (серпень).

         13 вересня 2019 року відбулося урочисте відкриття дошки О. Довженку та «круглий стіл» - «Я народився і жив для добра і любові».

         З січня по жовтень 2019 року проведено 41 екскурсію, на яких були присутні 1 522 чол. 

 

          Але разом з тим мають місце проблеми у функціонуванні клубних закладів  Хорошівської селищної ради:

  • недостатність кваліфікованих кадрів в закладах культури;
  • недостатність в оснащенні сучасною комп’ютерною технікою;
  • відсутність підключення до мережі Інтернет;
  • недостатня забезпеченість сценічними костюмами та взуттям;
  • забезпечення закладів культури оновленою звукопідсилюючою, освітлювальною апаратурою, технічними засобами, меблями та ін.;
  • невідповідність санітарним нормам температурного режиму в  багатьох  клубних закладах; 
  • необхідність збільшення лімітів з використання електроенергії  для клубних закладів  в період опалювального сезону;

Зараз кожен українець переживає нелегкий період. Ще не оговтавшись після подій Революції Гідності,  переживаємо новий спалах - це війна на сході. «Дерево сильне корінням», – стверджує прислів’я. Наше коріння – це наше минуле, історія та національна культура. Праця 62 працівників показала, що культурна сфера є вирішальною у формуванні особистості, суспільства, розвитку громади. Правду кажуть, що «освіта – то мозок народу, а культура – це його душа». У зв’язку з цим приємно, що не залишаються байдужими до проблем культури представники влади нашої Хорошівської селищної ради (ОТГ), а саме селищний голова Столярчук Володимир Володимирович.

 

Директор РБК    З.К. Райковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь