Пошук

«Те що ви не можете зробити самотужки, можна вирішити гуртом», - Василь Невмержицький

Дата: 17.01.2018 14:42
Кількість переглядів: 818

     У Житомирській області представники об’єднаних громад активізують роботу із напрацювання угод міжмуніципального співробітництва. До такого спільного рішення дійшли учасники круглого столу «Міжмуніципальне співробітництво ОТГ», який відбувся за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «ULEAD з Європою» та Мінрегіоном.

      «У Пулинському районі створено 4 громади, якщо кожна із цих громад буде створювати свій центр ПМСД, то витрати на утримання їх будуть більші ніж утримання центральної районної лікарні. Угода про міжмуніципальне співробітництво дозволить зекономити та закладати кошти на розвиток вже існуючої бази. Те що ви не можете зробити самотужки, можна вирішити гуртом», - наголосив Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

      На сьогодні у Житомирській області підписано 6 таких угод, але потенціал для їх укладання є значний. Зокрема три громади, Коростишівська, Радомишльська та Брусилівська на сьогодні проводять перемовини про укладання декількох угод з проблематики поводження з ТВП, організації Центру безпеки, будівництва асфальтного заводу та вирішення проблем із наданням освітньої та медичних послуг.

      «Ми зацікавлені у об’єднанні наших ресурсів. Таким чином ми вирішимо проблему свою, наших сусідів, і що саме головне, ми із проблеми створимо можливість. Адже ідея будівництва спільної сортувальної лінії для сміття передбачає отримання прибутку», - переконує Володимир Габенець, голова Брусилівської ОТГ.

     На сьогодні в різних регіонах України вже є позитивний досвід укладання таких угод. Зокрема Полтавщина є лідером по країні, адже має майже 50 угод ММС. І практика застосування механізму засвідчує його ефективність.

     «Досвід Полтавщини має спростувати всі аргументи «проти» впровадження такого механізму співпраці громад. Крім того в обличчі Мінрегіону ви сьогодні маєте союзника, адже розвиток регіону та вирішення проблем конкретних громад – є нашим ключовим завданням», - розповіла Лілія Попова, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України.

     На круглому столі також обговорили досвід громад Житомирщини у напрямку підготовки угод ММС, зокрема співпрацю Станишівської та Тетерівської ОТГ, які домовились про створення віддаленого робочого місця ЦНАПу у Станишівці. Тобто одна громада зекономила на створенні ЦНАПу, а інша громада заробила на співфінансуванні своєї установи.

                                                                                                                                       Дмитро Клименко, експерт з комунікації

             



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь