Дні пам’яті, примирення та Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Дата: 11.05.2017 13:57
Кількість переглядів: 1116

Фото без опису     Ось уже третій рік, 8 травня в Україні відзначають  День пам’яті та примирення за загиблими в Другій світовій війні -  символом якого є червоний мак. Для жителів Хорошева це не стало новиною так, як з вісімдесятих років минулого століття в нас в цей день відбуваються  реквієми пам’яті за загиблими у війні. Колись це була хода з факелами, а потім із свічками та з панахидою до меморіалу воїнам на Соборній площі Хорошева. Не став виключенням  цей день  і в цьому році. Існує тільки одна відмінність, що кожен рік значно зменшується число учасників бойових дій тієї війни та громадян, які пережили лихоліття тієї жахливої війни. Отож біля меморіалу зібрались небайдужі жителі селища в т.ч. школярі двох шкіл. Відділ культури Хорошівської селищної ради підготував тематичні виступи, грав духовий оркестр, палав біля меморіалу вічний вогонь та стояла почесна варта із старшокласників. Були виступи керівників району та ветеранської організації.

      Панахиду по невинно убієнних провів  протоієрей, отець Петро з Свято Михайлівської церкви.

      У своїх виступах всі звертались до пам’яті про тих, хто загинув захищаючи Батьківщину, чи став жертвою бойових дій та репресій окупантів.  Також всі згадували про шістьох полеглих земляків та інших убитих на новій гібридній війні, яку затіяв проти нас наш східний сусід - Росія. Ті, що загинули мріяли про кращу долю своїх нащадків, віддали за нас  най сокровенніше та най цінніше – своє життя. Вони, якс кожен із нині живущих, бажали щоб про їх пам’ятали. Майже кожну родину в Україні зачепила кривавим крилом клята війна. Кожен із нас є представниками тих родин що постраждали від війни 1939-1945 років.

     Турбота про ветеранів похилого віку та пам’ять про  загиблих родичів є  тим духовним зв'язком поколінь,  який визначає сенс цього життя, що на жаль був порушений.

     Якщо ми пам’ятаємо про них, то вони недарма прожили своє часом коротке життя та їх жертва була не марною. Молімося за них і поклонімося перед їх могилами, вони того варті. 

 

     В день Перемоги у Другій світовій війні 9 травня 2017 року, на меморіал Слави прийшли жителі селища, інших населених пунктів обєднаної територіальної громади та гості з Житомира і Києва. В цей святковий день, поєдналось дві події: відзначення 72 річниці Перемоги  над нацистською Німетчиною та відкриття памятника героям, що полягли за гідність та свободу народу України в новій війні, яка палає з 2014 року і по нині на східних рубежах нашої Батьківщини.

     О 10-й годині, цієї знаменної дати почалась хода до Меморіалу слави, яку очолили ветерани Другої світової війни, учасники АТО, військовослужбовці, голова обласної державної адміністрації Гундич І.П., депутат Верховної Ради України Дзюблик П.В., селищний голова Столярчук В.В. Голова районної ради Ющенко А,П. та інші керівники районних установ. В колоні були працівники установ селища, учні шкіл з живими гірляндами та квітами.

     Мітинг до дня Перемоги почався з гімну України та продовжився тематичними підбірками, співом хору ветеранів і сценками молодих виконавців, були виступи керівників ОДА, РДА, районнної ради, депутатів Верховної Ради та обласних  рад, Хорошівського селищного голови і ветеранської організації.

     В другій частині мітингу було урочисте відкриття  памятника загиблим під час бойових дій в АТО та на Майдані Гідності з вибитими на граніті іменами:

Прохорчук  Віктор Олександрович  (25.05.1975- 18.02.2014) Герой Небесної Сотні, смт Хорошів

Cлободенюк Пилип Аркадійович (10.03.1961-14.08.2014) , командир 1 роти добровольчого батальйону «Айдар», смт Хорошів.

Богуш Олексій Анатолійович (16.07.1988-14.09.2014), боєць 26-ї окремої артилерійської бригади, смт.Іршанськ

Яндюк Олег Васильович (28.01.1991 – 08.01.2015), боєць Бердичівської механізованої бригади, с. Турчинка

Кучер Микола Миколайович (09.03.1991 – 22.01.2015), боєць 25-тої окремої аеромобільної бригади, с. Будо-Рижани

Фролов Сергій Вікторович (05.10.1985 - 09.02.2015) боєць 10-го окремого мотопіхотного батальйону (30-а окрема механізована бригада), смт.Іршанськ

Порозінський Сергій Вікторович (06.09.1985 – 10.02.2015), боєць 95-ї аеромобільної бригад, с. Небіж.

     Під час відкриття пам`ятника, виступили  Хорошівський селищний голова Столярчук В.В., депутат селищної ради та учасник  бойових дій на сході України - Мудрий М.М., мама загиблого воїна Порозінського Сергія Вікторовича, депутат обласної ради, що виготовив памятник Ковальчук  В.К., помічник міністра оборони України.

     Освячення нового пам`ятника, провів протоієрей Свято Покровської церкви, отець Олександр. Під час відкриття памятника тричі прогримів святковий салют з автоматів військовослужбовців Збройних сил України.

     Святкування продовжилось конкурсом  пісні  і строю між командами учнів шкіл селища Хорошів. За призові місця Хорошівська селищна рада підготувала сертифікати на відповідні суми. Переможцями конкурсу стала команда «Українці» Хорошівського НВК, яка отримала сертифікат на суму 1000 гривень. Друге місце зайняла команда «Переможці» Хорошівського НВК – сертифікат на суму 700 гривень. Третє місце команда «Берегиня» Хорошівської гімназії – сертифікат на суму 500 гривень. Приз глядацьких симпатій із сертифікатом 600 гривень дістався команді старшокласників Хорошівської гімназії. Всі комади    також отримали заохочувальні призи від депутатів Верховної Ради Ураїни Дзюблика П.В., обласної ради Подіка А.В. та товариства сприяння обороні України.

     Завершилось святкове дійство частуванням солдатської каші із польової кухні. Каша виявилась напрочуд смачною і поїдалась апетитно, особливо молодими учасниками змагань.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь