Благоустрій території в населених пунктах Хорошівської селищної ради

Дата: 03.03.2018 13:16
Кількість переглядів: 958

        Фото без опису

       Як не противиться зима, але весна скоро вступить в свої права. Розтане сніг і з під нього першими з’являться не проліски, а купи сміття вивезені не добросовісними громадянами нашої громади до першого куща в парку чи лісі, а то й сусіду під огорожу. А на річках разом з кригою також будуть пливсти кимось викинуті сміттєві кубла. Перестало бути святим місцем – кладовище, де покояться тіла рідних нам людей. По обидві сторони парканів на цвинтарах, особливо старіших, гори сміття, часто навіть на могилах давно померлих людей. Більшість навіть не звертає уваги на те, що біля кожного кладовища є відведене місце для сміття. Це відверта зневага до памяті про померлих та їх праху.

   Залишки будівельних матеріалів та гній роками лежить на вулицях сіл та селища нашої, тепер об’єднаної громади, перетворюючи наші населенні пункти в трущоби. Нещодавно, 11 лютого в смт. Хорошів на вулиці Жукова проводились громадські слухання з питання її перейменування, за двохрічної давнини вибором жителів, на вулицю Володимирську. Під час цих слухань жителі вулиці звернулись з проханням її освітлення але ніхто не згадав що ця вулиця є чемпіоном по захаращенню проїзджої чстини. Тут майже біля кожного двору на дорозі щось лежить: дрова, камінь, пісок інші будівельні матеріали. Почистити від снігу і прогрейдерувати цю вулицю майже неможливо. Тому на звернення жителів про вуличне освітлення, селищний голова Столярчук В.В. поставив логічне, зустрічне питання – коли вулиця буде прибрана від будівельних матеріалів? Тільки очищена вулиця запустить процес освітлення, щоб машина з підйомником змогла під’їхати до кожної опори.  

      Хорошівська селищна рада 20 червня 2017 року прийняла нові Правила благоустрою на території ради. Над даним проектом я, як депутат, працював більше трьох місяців і в дома й на роботі. По селищу були мною розвішені листівки з проханням підключитись до розробки даного проекта Правил, шляхом внесення своїх пропозицій. Відгувнувся тільки депутатселищної ради Сіваченко С.М., який запропонував використати в проекті метод привязка пунктів Правил до статей Адміністративного кодексу України використаний Малинською міською радою. Інших пропозицій так і не надійшло.  Правила благоустрою селищної ради опубліковані на сайті Хорошівської територіальної громади і я не впевнений, що більшість громадян їх читали, а якщо й читали то чи дотримуються їх вимог.

     27 листопада 2017 року Мінрегіон розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  своїм наказом №310 затвердив Типові правила благоустрою території населенного пункту і ми приведемо основні вимоги своїх Правил у відповідність до типових. Але справа не в Правилах, а в не бажанні наших громадян їх дотримуватись, в не бажанні мати чисті водойми, ліси, поля, чисту воду, свіже повітря. Ми із захопленням спостерігаємо за європейськими населенними пунктами – ошатними будиночками, чистими і затишними вуличками,  прекрасними та цвітучими парками і скверами. Більшість українців наче б то і хоче жити як в європеських країнах, але при цьому не дбає про рідне селище чи село.  Як сказав професор Вознесенський в романі Михайла Булгакова «Собаче серце» - разруха в головах. Якщо ми захочемо це виправити, то будемо вимушені краще працювати першу чергу з дітьми дошкільного та шкільного віку в установах і з дорослим населенням через трудові колективи, загальні збори жителів з питань пропаганди охорони навколишнього природнього середовища. А для порушників Правил благоустрою прийдеться посилювати відповідальність. На вулицях, де буде найкращий порядок в громаді, в першу чергу буде оновлюватись інфраструктура: освітлення,  дороги та інше.

     З 1 січня 2018 року вступив в силу Закон України "Про відходи", відповідно до статті 32 якого Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Ще в 2017 році на території селища Хорошів були розтавлені контейнери для роздільного збирання скла та пластику. Ми констатуємо, що люди активно включились до їх наповнення відповіними відходами але гарно було тільки на початку. Потім в цих контейнерах з’явилось інше сміття в тому числі і памперси, а робітникам комунальної служби приходиться у себе в дворі все сортувати. Також хочеться наголосити, що не потрібно вкидати в контейнер окрім іншого сміття ще й забруднені жиром або мастилами пластикові пляшки, бо їх відмовляється брати заготівельник.  В цьому році селищна рада планує облагородити майданчики для розташуваня контейнерів асвальтовим покриттям і огорожею по вул. Самоцвітній в районі гаражів, вул.Чкалова біля контори ВАТ «Кварцсацвіти» і вул.Древлянській біля поліклініки. 

     Ще є прохання до громадян не плутати унітаз із сміттєвим баком, та не вкидати до каналізації тверді відходи, що приводить до пошкодження мереж а відповідно до здорожчання комунальних послуг. В наших сусідів Черняхівців вартість водопостачання і водовідведення в сумі складає 93 гривні в місяць, то ж нам потрібно берегти свої системи від пошкоджень, щоб зберегти діючі дешевші тарифи.  

     Поважаймо один одного і працю інших по приведенню територій до привабливого стану.

 

Секретар Хорошівської селищної ради                                                                   Віктор Грозовський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь