Пошук

Соціальна сфера: діяльність в умовах війни, виклики та перспективи соціальних служб Хорошівської громади

Дата: 04.11.2022 16:02
Кількість переглядів: 1264

 

Традиційно в першу неділю листопада працівники соціальної сфери святкують професійне свято. На жаль, повномасштабна російсько-українська війна стала справжнім викликом для соціальної сфери в Україні.

Увесь тягар організації надання допомоги вимушеним переселенцям із перших днів війни ліг на плечі працівників управління соціального захисту населення та служби у справах дітей. Окрім цього, попри повітряні тривоги, вони продовжували надавати соціальну допомогу вразливим верствам населення громади, забезпечували виконання державних програм тощо.

Про діяльність в умовах війни, виклики які стояли перед соціальною службою ми поспілкувалися із начальницею управління соціального захисту Хорошівської селищної ради Ольгою Кучер та начальницею служби у справах дітей Оленою Семеній.

Ольга Володимирівна розповідає:

- Управління соціального захисту населення Хорошівської селищної ради забезпечує організацію та проведення у громаді соціальної роботи із незахищеними категоріями сімей, дітей, людей похилого віку, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Одним із важливих завдань також є вжиття конкретних заходів, спрямованих на підвищення рівня соціальної захищеності самотніх людей похилого віку та осіб з особливими потребами.

Роботу управління забезпечує 37 штатних працівників.

В управлінні функціонує: відділ соціального обслуговування вдома; Служба з перевезення дітей та осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно – рухового апарату; відділ надання всіх видів допомог, пільг та субсидій. Робота управління багатогранна, цілеспрямована та ефективна. Зокрема проводиться індивідуальна робота за місцем проживання та безпосередньо в управлінні, групові заходи, надання гуманітарної допомоги, сприяння в оформленні матеріальної та інших видів допомог, скеровування та супровід до організацій та установ району, що сприяють соціальному захисту кожного громадянина – це та ефективна копітка діяльність, що дає змогу й можливості у вирішенні складних життєвих обставин громадян в межах компетенції управління, враховуючи при цьому власний потенціал тих, хто потребує допомоги.

Уся діяльність із отримувачами соціальних послуг побудована на ефективній взаємовигідній співпраці із соціальними партнерами: служба у справах дітей, старости, відділ освіти та відділ культури Хорошівської селищної ради, відділ охорони здоров’я, молоді та спорту, місцеве відділення поліції, Хорошівський Центр первинної медико-санітарної допомоги, Хорошівська лікарні, філія Центру зайнятості.

У відділі соціального обслуговування вдома 21 соціальний робітник обслуговує 140 одиноких непрацездатних громадян із 35 населених пунктів. Соціальні робітники - фахівці своєї справи. Для них не існувало сигналу тривоги, тому що наші підопічні їх чекали вчасно і, мабуть ще більше, ніж в мирний час, адже вони потребують необхідної моральної психологічної підтримки.

Із початку повномасштабного російського вторгнення роботи в управлінні стало набагато більше, адже окрім своїх функціональних обов’язків, які продовжували виконувати всі спеціалісти, з’явилася потреба в наданні соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам.

До нас в громаду вже через декілька днів після початку війни почали прибувати внутрішньо переміщені особи, які потребували щоденної підтримки, допомоги. Необхідно було терміново реєструвати їх через програму та оформити документи вчасно, у встановлені державою терміни. Над цим трудилися наші спеціалісти відділу надання всіх видів допомог, пільг та субсидій, які працювали і вдень і вночі, без перебільшення, з дотриманням світломаскування та домовленостями з військовими. Станом на  1 листопада від громадян прийняли 3111 заяв, з них: 1217 – на надання житлових субсидій; 1649 - на надання соціальних допомог; пільги- 245.

Із перших днів війни громадяни почали швидко зносити та звозити гуманітарну допомогу: продукти харчування, одяг та взуття, постільну білизну, ковдри та матраци. Працівникам відділу щоденно доводилося її приймати, сортувати, переносити, видавати.

Члени створеного штабу з Гуманітарних та соціальних питань максимально працювали над забезпеченням потреб внутрішньо переміщених осіб, але постійно до цієї роботи були залучені всі працівники управління та служби у справах дітей.

Певний період було дуже складно, адже в нас одночасно в приміщенні протягом робочого дня перебувало до 50-70 осіб, яких ми забезпечували гарячими напоями, пиріжками, печивом, дітей іграшками, інколи громадяни потребували медикаментів першої необхідності. Для ВПО формувалися продуктові набори, засоби гігієни, необхідний одяг та взуття. Десь вже через місяць у нас було зареєстровано 1450 осіб, з них біля 400 дітей.

Керівництво громади переймалося не тільки проблемами ВПО, а й питаннями щодо надання допомоги для підтримки місцевих жителів, вразливих категорій населення. Це і малозабезпечені сім’ї, сім’ї, які перебували в складних життєвих обставинах, багатодітні, одинокі пенсіонери. Для вразливих категорій населення в тому числі ВПО в 13 старостинських округах неодноразово видавалися продуктові набори та засоби гігієни. Служба у справах дітей організовувала акцію з видачі підгузків, дитячого харчування, засобів гігієни для сімей з дітьми до одного року. Зокрема, забезпечили 40 сімей. Окрім цього, формувалися та формуються продуктові набори для наших воїнів на передовій.

Завдячуючи небайдужим керівникам області та району, організації ЮНІСЕФ, Хорошівському селищному голові, народному депутату України Арсенію Пушкаренку, представникам із міста Радом Республіки Польща, міста Скуодас Литовської Республіки, волонтерам постійно надавалася гуманітарна допомога нашим внутрішньо переміщеним особам. Ми маємо можливість безкоштовно забезпечувати дорослими підгузками наших громадян, це дуже значна допомога для тих хто її потребує.

Постійно отримуємо слова вдячності від людей за таку допомогу та передаємо їх тим, хто на них заслуговує. Якщо сказати скільки допомоги роздано то мова йтиме про тони. Все зафіксовано на папері: списки, акти передачі.

Оскільки ВПО ще прибували в громаду, розпочалася робота щодо формування реєстру жилих приміщень доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб та оформлення документів щодо компенсації на покриття витрат на проживання громадянам, які надали свої житлові помешкання. Це, знову ж таки, новий напрямок роботи, який ліг на плечі працівників управління.

 Управління неодноразово організовували проведення  акцій з видачі гуманітарної допомоги, а це підготовка не одного дня. Крім щоденної видачі гуманітарної допомоги для ВПО, видано продуктові набори для 366 +41 родин військовослужбовців, 58 осіб з інвалідністю, близько 150 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Засоби гігієни (підгузки для дорослих) видані для 235 осіб.

На сьогодні ми відвідали всіх внутрішньо переміщених осіб в Хорошеві, які переїхали із зони бойових дій, а старости в старостатах, та знаємо їх потреби. Залучали переселенців до проведення заходів.  

Але не однією гуманітарною допомогою займається управління. Щомісячно виплачуються кошти з місцевого бюджету громадянам за надання соціальних послуг своїм родичам, матеріальна допомога громадянам, які зверталися із заявою про її надання, фінансуються комунальні послуги інвалідам по зору, абонплата за телефон ветеранам війни, громадянам, які надали свої житлові помешкання для проживання переміщених осіб і т.д. тобто, це я озвучила про щоденну копітку роботу бухгалтерів.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності соціальної служби є соціальна робота з сім’ями, які потребують сторонньої допомоги у мотивації до ведення здорового способу життя, вирішенні власних проблем – агресії у спілкуванні, налагодження взаємовідносин в родині, правильного догляду за дітьми, покращання матеріальних та санітарно – гігієнічних умов проживання, яку постійно проводять фахівці із соціальної роботи управління.

Понад рік в управлінні створена та працює Служба з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно – рухового апарату та які внаслідок захворювання не можуть самостійно пересуватися

Систематично проводилась інформаційно – роз’яснювальна робота, спрямована на безпечну поведінку, захист прав дітей, здоровий спосіб життя, пропаганду сімейних цінностей, запобігання дискримінації та насильства серед сімей Хорошева та старостинських округах під час виїздів Мобільної бригади соціально – психологічної допомоги особам (в т.ч. дітям), які постраждали від домашнього насильства.

Наразі в громаді запровадили нову послугу для батьків, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю в кімнаті відпочинку.

Очікується відкриття Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з Кризовою кімнатою. Реалізовується цей Партнерський проєкт Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні «Міста і громади, вільні від домашнього насильства»

Для нас успіх та задоволення полягає в тому, що хоч одна родина вийшла зі складних життєвих обставин, одна особа залишилася задоволена послугою чи життєво необхідним набором та отримала корисну їй інформацію, чи консультацію.

Із метою підвищення свого професійного рівня та вдосконалення роботи всі спеціалісти управління брали участь у навчально-практичних семінарах-тренінгах різних рівнів.

Про роботу служби у справах дітей розповідає очільниця Олена Семеній.

- Служба у справах дітей Хорошівської селищної ради була утворена відповідно рішення Хорошівської селищної ради від 21.12.2018 року № 447 «Про створення служби у справах дітей Хорошівської селищної ради», як окрема юридична особа почала функціонувати з 01.04.2019 року.

Пріоритетним напрямком роботи служби у справах дітей    є

реалізація державної політики з питань соціального захисту дітей нашої громади.  

Сьогодні на обліку в службі перебуває 61чоловік із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У громаді успішно функціонує:

23 сімї опікунів/піклувальників в яких виховуються 40 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі діти які прибули з інших територій,

5 прийомних сімей, в яких виховується 9 дітей,

3 дитячі будинки сімейного типу в яких виховується 21 дітей вихованців.

         Упродовж цього року 9 дітей  влаштували у сімейні форми виховання, 2 дітей усиновлено. 

 В умовах воєнного стану не перестаємо працювати з сім’ями, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти які перебувають у складних життєвих обставинах; перевіряємо чи діти, які перебувають у нас на обліку, нагодовані, одягнуті, доглянуті. А також – чи долучаються до онлайн навчання, чи не залишені без уваги батьків.

 Із зони бойових дій до нас на територію перемістилося багато сімей з дітьми доля яких не стала байдужою для  спеціалістів служби. Це співпраця з   благодійною організацією «lumos»  - роздача продуктових наборів, одягу,  шкільного приладдя сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, в тому числі ВПО, сім’ям опікунів/піклувальників та іншим.

Поки триває повномасштабна війна - спеціалісти служби щоденно піклуються про маленьких внутрішньо переміщених громадян нашої держави. Зокрема, сім’ям із зони бойових дій роздають підгузки, дитяче харчування, засоби гігієни.  За сприяння селищного голови Володимира Столярчука маємо можливість  допомогти  сім’ям з дітьми.

Окрім сумлінного виконання посадових обов’язків спеціалісти служби допомагали  оформляти багатодітним родинам  грошові допомоги, що пропонували міжнародні донори для  населення України:

«СОС Дитячі містечка України»

«UNICEF».

Одним із важливих напрямків роботи служби у період воєнного стану стало оформлення дозволів на вивіз дітей за кордон, допомога в   інформаційних консультаціях щодо правил перетину кордону із дітьми.

 Служба у справах дітей  залучала до роботи громадські та волонтерські організації для задоволення потреб дитячого населення (одяг, взуття) -  асоціація українців провінції Аліканте «Славутич» (Іспанія).

Робота працівників служби у справах дітей  щоденна і складна, але не публічна. Кожній дитині завжди потрібна любляча сім’я. А під час війни це питання стало ще актуальнішим.  Завдячуючи активній роботі  спеціалістів служби у період дії воєнного стану у громаді  з’явилися кандидати у прийомні батьки;  було влаштовано 4 дітей в ДБСТ (дитячий будинок сімейного типу);  для дітей з опікунської родини, що перемістилися із зони  бойових дій, організовано реабілітаційну поїздку за кордон.

Хочу подякувати кожному спеціалісту служби, який зараз працює у посиленному режимі та допомагає тим, хто опинився у скруті.

Наше мирне майбутнє – за вами, за людьми з великими серцями, які вміють простягнути руку допомоги.

На останок Ольга Володимирівна та Олена Іванівна привітали працівників та ветеранів соціальної сфери із професійним святом:           

- Шановні колеги, прийміть найщиріші вітання з нагоди дня працівника соціальної сфери. Хочеться від душі подякувати вам за вашу працю і побажати побільше душевного спокою та надії на краще майбутнє!

Нехай по вашій протоптаній стежці добра, завжди йдуть вдячні люди. Нехай від вашого милосердя стане комусь тепліше на душі. Нехай на вашому шляху ніколи не зустрічається біда, нехай тільки радість і вдача стукає до вас в дім. Життя людини до тих пiр мaє цiннiсть, поки людинa може допомaгaти іншим (Iвaн Фрaнко).

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь